Ženska posla

Celtic Connections festival je počeo da se održava od sredine devedesetih u Glazgovu sa generalnom idejom da se deca i mladi upoznaju sa tradicionalnom muzikom. Vremenom, pretvorio se u svojevrsnu paradu folka, roots i world muzike sa brojnim radionicama i tribinama. Uopšte ne sumnjam da je odlazak na ovaj festival veličanstveno iskustvo, a potajno se nadam da će se, jednoga dana, nešto slično desiti i kod nas.

Avlija nam je, vazda, puna raznih talenata.

Catriona MacDonald je jedna od najboljih violinistkinja na svetu koja izvodi tradicionalnu muziku, a organizatori pomenutog festivala su došli na ideju da okupi supergrupu sastavljenu od violinistkinja iz celog sveta koje izvode ovakvu muziku. Rečeno – učinjeno. Catriona se dala na posao i odabrala ostale “sestre” koje su zaokružile postavu String SistersMairéad Ní Mhaonaigh (Irska), Annbjørg Lien (Norveška), Liz Knowles (USA), Liz Carroll (USA) i Emma Härdelin (Švedska). Ostatak grupe i pratnju čine “gospoda”, gde će žene u ovakvu avanturu same. 

String Sisters - LiveAlbum i DVD snimak Live (2007) jedan je od onih koje lako potežem jer je u pitanju fantastično štivo za bilo koju prigodu. U repertoaru preovlađuju tradicionali, dakle proverene pesme koje su izdržale zub vremena, a naizmenično se smenjuju tužbalice i poskočice (žige) koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ovo savršeno dobro funkcioniše na sedeljkama ili žurkama u mojoj organizaciji, a ludnica nastaje ako pustim video snimak – tek se na njemu može videti sviračka kompetencija i majstorluk svih prisutnih na pozornici.

Uostalom, ako ispratite linkove na bilo koju od pomenutih sestara, primetićete da svaka od njih ima bogatu sopstvenu diskografiju i razne kolaboracije, pa nije ni malo slučajno da su se okupile oko ovakve ideje.

String Sisters su upravo objavile svoj studijski prvenac. Between Wind and Water (2018) je ono što se i očekuje od njih, red tužbalica – red poskočica, ni malo lošiji od već viđenog. Ili, kako reče jedan od recenzenata, “A brilliant blend of traditional tunes and songs from Sweden, Shetland, Ireland and the United States, sounds like a recipe for boundless invention and expression“.

Uze mi reč iz usta. Winking smile