Talking Heads u afričkom pakovanju

Kada su Talking Heads u pitanju, odmah da izjavim da sam pristrasan, možda i više nego što treba. Pojavili su se u trenutku kada sam sazrevao na sve moguće načine i vrlo brzo smo našli zajednički jezik. Na početku, priznajem, iritiralo me je nervozno pevanje Davida Byrnea i sklonost ka intelektualizmu koja me je onemogućavala da ukapiram o čemu sve peva, ali se živ čovek na sve navikne. U par godina njihova priča je postala vrlo ozbiljna tako da bih albume Fear of Music (1979) i Remain in Light (1980) glatko stavio među najomiljenije. Pride, imao sam priliku da ih gledam uživo u vreme promovisanja potonjeg, pa se subjektivni utisak samo pojačao – na sceni su bili fantastični i taj koncert sigurno spada među pet najboljih na kojima sam bio.

Normalno je da sam patio u trenutku kada su prestali sa radom.

Byrneova neutoljiva glad za istraživanjem i eksperimentisanjem nikada nije prestajala. Sve čega se u međuvremenu dotakao bilo je, u najmanju ruku, veoma zanimljivo i privlačilo mi je pažnju, pa smo nastavili da se družimo i tokom proteklih decenija. Ali mi je uvek nedostajala silina i polet matične grupe, pa sam radije vrteo stare nego njegove nove snimke.

Izgleda da nisam bio jedini…

Angélique Kidjo je danas, verovatno, najveća internacionalna afrička zvezda. No, njen put od rodnog Benina do svetlosti Pariza nije bio ni lak ni jednostavan. Njena (e)migracija u Evropu se nekako poklopila sa izlaskom albuma Remain in Light i, prema sopstvenim rečima, stalno mu se vraćala jer je imala utisak da je na njemu, na neki poseban način, snimljena afrička muzika.

Tako je došla na ideju da ponovo snimi ovaj album, a sve to je izazvalo popriličnu nedoumicu i konfuziju među njenim saradnicima. No, to nju nije pokolebalo. Postupila je veoma promišljeno – poslednjih par godina izvodila je pesme sa tog albuma na svojim koncertima i osluškivala reakciju publike, uzgredno peglajući verzije pesama pre odlaska u studio…

Remain in Light (2018)

Uostalom, ako ste već pustili klip, sve će vam biti jasno.

Meni je ovo što čujem impresivno na svaki način, a izgleda da i Byrne nije ostao ravnodušan. Radne verzije nekih pesama stavio je na oficijelni Talking Heads kanal na Cevki.

Ostaje nam još samo da sačekamo 8. jun, kada album izlazi.

1 komentar na temu “Talking Heads u afričkom pakovanju”

Komentari su onemogućeni.