Plima koja leči

Black Americana? Pa, nije nemoguće.

Moderna bajka izgleda otprilike ovako: Tanya Blount je od malena bila nadarena pevačica, uspela je čak da snimi i album još 1994. godine, ali se ništa bitnije u njenoj karijeri nije dešavalo. Takvih poput nje u Americi ima koliko hoćeš. Michael Trotter je bio profesionalni vojnik koji je završio u Iraku šireći demokratiju, gde je otkrio svoj dar za pisanje pesama. Ovo dvoje su se slučajno sreli na nekoj svirci, razmenili su telefonske brojeve i, mic po mic, planula je ljubav. Normalno, počeli su zajednički da nastupaju, privenčali se i…

I imali su sreće.

Na nekom od koncerata video ih je Buddy Miller, par mu se strašno dopao i odlučio je da ih malo pogura.

Rezultat njihove saradnje je album The Healing Tide (2018), jedan od onih koji mi vraćaju veru da dobra muzika zna da pronađe put do publike. Zato, zapamtite dobro ime grupe The War and Treaty.

healingtide_albumMiller, kao iskusni muzički veteran, nije mnogo filozofirao. Okupio je iskusne nešvilske studijske muzičare kao podršku i poneku veliku zvezdu (Emmylou Harris, Sam Bush) i sklopili su album koji naprosto vrca pozitivnom energijom.

Stilski, muzika koju izvode The War and Treaty je amalgam gospela, soula, countryja, folka i bluesa koja se poziva na dobro poznato nasleđe, ali je zvuk uspešno prilagođen modernoj publici. Ovim potezom stvorena je neka vrsta crnačke Americane.

Na prvo slušanje albuma, prvo sam pomislio na Delaney & Bonnie i njihove nekadašnje eksplozivne nastupe, što je ogroman plus za novu grupu. Tanya i Michael su vrsni pevači koji odlično slažu glasove i međusobno se dopunjuju, tako da je nemoguće ostati ravnodušan.

Tematski, Trotterove pesme su na tragu dobro poznate mantre “peace, love and understanding” i to im je, po meni, veliki plus. U vreme sveopšteg mraka i pesimizma i malo optimističkih poruka je odlična stvar.

Plima koja leči je, za sada, prvi i valjan korak koji može da učini da vam zaigra srce, ali i da izleči dušu.