Dok suze teku

Kada si na početku karijere, fali ti novac, nemaš prevelikog izbora. I najboljima se dešavalo da pišu po narudžbini, što ponekad rezultira antologijskim pesmama.

Ako zavrtimo vremeplov i vratimo se u 1964. godinu videćemo da su svi junaci današnje priče bili klinci. Mick Jagger, Keith Richards su jedva da su bili prevalili dvadesetprvu, Andrew Loog Oldham je bio par godina mlađi, The Rolling Stones su postojali tek par godina i bili su daleko od onoga što će nešto kasnije postati…

Za kompletnu priču fali nam samo klinceza.

Sudeći po autobiografskim knjigama, klinceza se pojavila na nekoj od razuzdanih žurki koje su Stonesi pravili. Jasno je na šta dečačići u tom uzrastu samo misle, fama o Jaggerovim seksualnim egzibicijama se već bila proširila, devojaka im nije nedostajalo… U toj gužvi jedini koji je primetio novo lepo lice koje je pripadalo Marianne Faithfull bio je Oldham. Pride, osamnaetogodišnja Marianne je znala i da peva, pa je Oldham odmah nanjušio potencijalno dobar posao.

Sa pulenima nije išlo lako. U to vreme su glavne pare zarađivali pišući pop pesmičuljke koji nisu loše prolazili. To što su Stonesi želeli da budu bluz grupa Oldhama i nije preterano zanimalo – od tandema Jagger/Richards zahtevao je da pišu hitove. Normalno, ovoj dvojici to nije bilo baš po volji, pa je često dolazilo do rasprava.

Kako legenda kaže, nekom prilikom se Oldham bio žešće naljutio, pa je mrtav hladan zaključao tandem u kuhinji ne bi li ih naterao da napišu novu pesmu koju će nekome utopiti. Izgleda da oni nisu imali prevelikog izbora i tako je nastala pesma “As Tears Go By“. Kako Stonesi nisu želeli da je snime, jer se nije uklapala u njihov tadašnji imidž, Oldham je uposlio Marianne Faithfull da to uradi umesto njih.

As Tears Go By (singl, 1964)Još jedna nepotvrđena legenda kruži oko sešna koji su rezultirali prvim singlom i velikim uspehom za Faithfullovu. Gitaru i bas su svirala dva mlada i perspektivna momka koje dobro znamo iz nekog drugog, nešto kasnijeg konteksta – Jimmy Page i John Paul Jones.

Faithfullova će ubrzo postati internacionalna zvezda, jedina žena među muškim grupama koja će izvršiti britansku muzičku invaziju na Ameriku sredinom šezdesetih. Godinu dana kasnije i Stonesi će snimiti svoju verziju pesme. Marianne će ubrzo okončati svoj prvi brak i preseliti se kod Micka, što će dovesti do vrlo turbulentnih događaja u njihovim životima i problemima sa drogama.

Ova pesma se i danas rado sluša.