Pokvarenjak

Da su se producenti i menadžeri pitali, ovo remek-delo nikad ne bi bilo stvoreno. Najzad, kapitalna muzička dela su najčešće nastajala kao čin nepristajanja na osrednjost.

Pretpostavljam da je većina vas odgledala film Bohemian Rhapsody. Ako niste, trebalo bi da to učinite jer je, ako ne tražimo dlake u jajetu, sasvim dobro urađen. Rami Malek je fenomenalno “skinuo” Freddieja Mercuryja i zasluženo podobijao grdne nagrade za glavnu ulogu, a sam film je do sada zaradio oko neverovatnih milijardu dolara.

U ovu sumu nije ušao profit od ponovo pobuđenog interesovanja za albume grupe Queen, pa ne mogu ni da zamislim koliko će novca leći na račune preživelih članova.

U filmu se lepo vidi koliko su se članovi grupe trudili da postignu uspeh i kroz nekoliko epizoda se provlači sukob koji su imali sa ljudima koji su brinuli o njihovoj karijeri. Jedna od ključnih je ona u kojoj pregovaraju sa svojim menadžerom Normanom Sheffieldom oko snimanja albuma A Night At The Opera (1975) koji nikako nema razumevanja za ono što trenutno rade – on, naprosto, želi da grupa snimi novi hit i ponovi uspeh poput onoga sa pesmom “Killer Queen“.

A Night at the Opera (1975)U dokumentarcima i knjigama o grupi Queen se nadugačko i naširoko prepričavaju detalji ovog sukoba koji je, očigledno, bio dubok i s razlogom. Članovi grupe priznaju da je tačno da ih je Sheffield “gurao” i da je velikim delom zaslužan za njihov uspeh, no bili su ogorčeni zbog premalo novca koji su sami dobijali. Mercuryja je toliko iritirao da mu je posvetio pesmu koja otvara album. Zove se, prigodno, “Death on Two Legs“, a stihovi su otrovni (članovi grupe tvrde da je na album ušla ublažena i umivena verzija):

You suck my blood like a leech
You break the law and you preach
Screw my brain till it hurts
You’ve taken all my money
And you want more
Misguided old mule with your pig headed rules
With your narrow minded cronies
Who are fools of the first division

Death on two legs
You’re tearing me apart
Death on two legs
You’ve never had a heart of your own
Kill joy bad guy big talking small fry
You’re just an old barrow boy
Have you found a new toy to replace me?
Can you face me?
But now you can kiss my ass goodbye
Feel good are you satisfied?
Do you feel like suicide? (I think you should)
Is your conscience all right
Does it plague you at night?
Do you feel good feel good?

You talk like a big business tycoon
You’re just a hot air balloon
So no one gives you a damn
You’re just an overgrown schoolboy
Let me tan your hide
A dog with disease
You’re the king of the sleaze
Put your money where your mouth is
Mister know-all
Was the fin on your back
Part of the deal? (shark)

Death on two legs
You’re tearing me apart
Death on two legs
You’ve never had a heart (you never did) of your own (right from the start)
Insane you should be put inside
You’re a sewer rat decaying in a cesspool of pride
Should be made unemployed
Then make yourself null and void
Make me feel good I feel good

Posle planetarnog uspeha albuma A Night in the Opera, grupa Queen je napokon mogla da uživa u zasluženom uspehu. Njihov novi menadžer John Reid je mnogo vremena proveo ispravljajući finansijske repove zaostale iz prethodno loše sklopljenih ugovora. Sheffield je napisao autobiografiju indikativnog naslova Life on Two Legs: Set the Record Straight u kojoj opisuje svoj rad u vođenju čuvenog Trident studija čiji je bio vlasnik i daje zanimljive detalje oko toga kako je otkrio grupu Queen i pomogao joj u karijeri.

Verujem da on i Mercury i dalje vode žučne rasprave na nekom boljem mestu. Normalno, oko novca.