Poštovanje iz navike

Ako su ti vera i životni principi takvi da na formiranje tuđeg mišljenja utičeš širenjem lažnih i polu-informacija, onda ti i nisu neka vera i principi. Kako god da ih ti nazivaš.

nezasluženo poštovanje

Nema mnogo viber-grupa u kojima sam član (obavezno dve roditeljske – jedna u kojoj je i razredni starešina i jedna u kojoj nije (da možemo da ogovaramo školu)). Ima tome neki dan gde je u jednoj od tih viber-grupa koje (ne)redovno pratim pristigla tako neka glupost o ravnoj Zemlji, virusima koji nastaju od 5G-zračenja, anti-vaksinaškim aktivnostima i slično. Čak i da su viber-objave u toj grupi samo na takve teme (a nisu) ne bih napustio grupu; držala bi me znatiželja koliko tu ima mašte, a koliko samo tupave, besmislene reprodukcije. U takvim sam slučajevima često samo pasivni posmatrač, ali je pre neki dan neko objavio anti-vakcinaški baner u kojem se poredi spisak država sa obaveznom vakcinacijom i spisak država u kojima su bili koncentracioni logori. Naravno, tekst se završava uz opšte poznatu rečenicu “pametnom dovoljno”.

Valjda znamo da nije baš pametan onaj koji ta dva poredi, ali efekat u grupi je postignut – složili su se odmah i ostali anti-vakcinaško nastrojeni. A “pametnom kojem bi to bilo dovoljno” bi pre palo na pamet da uporedi koliki su procenti obuhvata vakcinisanih u onim zemljama/oblastima gde vakcinacija (ni)je obavezna, jer na primer Norvežane ne treba “zakonom učiti” koliki je značaj vakcinacije.

viber-porukaKad sam, a morao sam, argumentovano reagovao na pomenutu glupu objavu, njen autor(?) je počeo da se pravda da je tu informaciju pokupio sa Fejzbuka. Misli da ga to valjda opravdava, pa ga je iznenadilo što sam ga pitao da li baš svaku glupost i zlonamernu objavu koju vidi na Internetu mora da širi okolo bez imalo uključenog mozga (ako zna gde se to uključuje). Tad je krenulo pozivanje na veru i životne principe.

Nebitno je koja je vera i koji su životni principi dok god su u skladu sa zakonom i moralnim načelima. To što se nekad zakoni “povijaju” ka veri, a nekad od nje, druga je priča. No, ako namerno širiš gluposti i sporovodiš zlonamerne akcije, nebulozno je da se kriješ iza vere sve navodeći da iznosiš drugačije mišljenje, pa neka drugi donesu zaključke. Ravna Zemlja, 5G-virusi i akcije protiv vakcina nisu drugo mišljenje. A i ako se kriješ iza vere i životnih principa, naravno da ćeš dobiti adekvatan odgovor.

Izletoše dva fudbalera iz suparničkih timova na travnati teren. Ljube travu, šapuću sebi nešto u brade, krste se dva-tri-pet puta. Mole se istom bogu, istom nadnaravnom entitetu da pobede. Al’ jedan je tim pobedio.

Kako je taj nadnaravni entitet presudio čije će molitve uslišiti? Ko se brže krstio? Ko je manje opsovao tokom meča? Ko je manje faulova napravio? Ko se više zalagao na humanitarnim akcijama? Čiji menadžer (ni)je uplatio tiket u kladionici?

A onda je krenula odbrana vere. Za sada samo verbalna. Nadam se da se nećemo sresti negde na ulici, pa da osetim i druge vidove te jurodive zaštite onoga kojem zaštita nije potrebna.

Kapiram da je prihvaćeno, ali ne i na jasnim valjanim argumentima zasnovano, da je religijsko verovanje posebno osetljivo na uvredu. Ovo je prihvaćeno čak i kod osoba koje nisu vernici. Takvo prihvatanje daje za osnov svakom verniku da se uvredi i da brani svoj stav samo tupavim “zato”!

Zašto? E, pa zato. Šta “zato”? Zato što si vernik, zato što veruješ u nadnaravno biće koje je navodno stvorilo svet, a zatim dokono bdi nad svima nama i procenjuje ko mu se koliko klanja i ko ga koliko i za šta moli?

Parafraziraću pokojnog Daglasa Adamsa:

Religija ima sledeći stav: ‘Evo vam ideja o kojem ne smete reći ništa loše. A zašto ne? – zato što ne!’

Ako neko glasa za stranku s kojom se ti ne slažeš, onda možeš slobodno da raspravljaš o tome koliko god želiš. Svi ćete se sporiti, ali se neće osetiti uvređenim zbog toga. No sa druge strane, ako neko kaže: ‘U subotu ne smem pritisnuti prekidač za svetlo’, ti samo smeš da kažeš: ‘Ja to poštujem’.

Zašto je sasvim opravdano imati kontra-razmišljanje, biti za Laburističku ili Konzervativnu stranku, Republikance ili Demokrate, ovaj ili onaj ekonomski, Macintosh ili Windows, za sve drugo, ali ne i za religiju? I očekuje se da imaš stav ‘To je iracionalno uverenje, ali ja ga poštujem’.

Kao kad evolucijom nastane kornjača ili ona otrovna riba, pa je zaštićena da niko ne može da je probije, ili čak ni da joj priđe. Zašto smo pristali na to? Iz navike? Ne vidim drugi razlog, jer kad se na to pogleda racionalno, nema razloga zašto te ideje ne bi smele biti podložne raspravi kao i sve ostale, osim što smo se mi nekako dogovorili među sobom da bude tako.

Sećam se kada je drugaru stigao jedan od onih poziva za nošenje sivo-maslinaste uniforme, onaj koji više nije mogao da odlaže. Dok se nije kasnije omasovilo civilno služenje vojnog roka, on je morao u pisanim zahtevu da nevoljno koristi argument kako mu viber-porukaverska ubeđenja (kojih nije imao) ne dozvoljavaju da nosi oružje. Ta izjava je prošla glatko, a sumnjam da bi bilo koji drugi argument doprineo željenom cilju. “Autor sam više doktorskih disertacija na temu filozofskog pristupa ratu i oružju koje ne donosi nikakvo rešenje, ali donosi ratne zločince i ratne profitere. Uzgred, posedujem i Nobelovu nagradu ta mir. Mogu li biti oslobođen služenja vojne obaveze koja podrazumeva nošenje oružja, pucanje, bacanje ručnih bombi,…?”