Da se prisetimo velikog prangijaša

Na današnji dan pre 26 godina, 4. januara 1986, Phil Lynott je otišao na neko bolje mesto. Hajde da se prisetimo muzike velikog rockera.

Počinjemo od velikog irskog narodnjaka: Whiskey in the Jar. Lynott i Thin Lizzy su završili ono što The Dubliners nisu uspeli: da i poslednja tetkica na nekom levom ostrvu u Pacifiku sazna za ovu pesmu.

A tek prangijanje na tragu bluesa… Surovo i fantastično: koliko me sećanje služi, niko drugi tih godina nije uspevao da postigne takav blend atmosfere, energije, muzike i tuge; a bilo je bendova na svakom uglu. Pazi ovo:

A onda su počeli pravi, veliki hitovi. Počev od onog himničnog naleta čiste energije… Najbolji muzičari na svetu imaju vaučer od Svevišnjeg da napišu jednu ovakvu pesmu u životu. Lynott je taj vaučer iskoristio najbolje moguće.

Nemoj da sramotiš rock’n’roll: slušaj glasno!

I da se ne sramotimo: nećemo da zaboravimo Jailbreak!

Kažu da je mama Phila Lynotta pravila ubedljivo najluđe žurke u Dablinu. A Phil Lynott je i sam bio žurka na dve noge: harizmatični basista i pevač, teško je držao konce u rukama.

I pored toga, svirao je sa sjajnim muzičarima u svojoj karijeri. Jedna veza je posebno značajna, jer to beše dodir dva poimanja sveta – jedno ostrvo, a dve države…

Kraj rada grupe Thin Lizzy je bio neumitan: zle su sile ovladale i bend se raspao 1984. To je bila šteta, jer pojavljivale su se neke velike i važne ploče koje i danas smatramo remek-delima. Sve ono što se posle pojavljivalo pod tim imenom prosti je lešinarski isprdak koji ne zaslužuje ni pažnju, a kamoli poštovanje.

U ovom snimku, skrećem vam pažnju na momka sa zlatnim Les Paulom u rukama: to je Snowy White, jedan od veoma važnih studijskih muzičara Engleske. To je gitarista sa najdužim stažom pomoćnog gitariste na koncertima Pink Floyda.

Veliki bend velikog rockera… Sentimentalna budala: umro je 4. januara 1986. posle višednevne kome izazvane overdoziranjem. Šteta. Mogao je da pruži ko zna još koliko. Bilo mu je svega 36 godina. Nedavna glasina veli da je pred smrt ostavio jednom prijatelju neobjavljene trake preko 700 pesama. Videćemo šta je tu istina.

Pogledajte duže zapise grupe Thin Lizzy sa scene (ovde i pogotovo Rockpalast ovde). Za kraj jedna malčice potisnuta pesmica, bez obzira na to što spada u stvaralački vrh Phila Lynotta: Sarah (druga pesma tog imena; naime, ima ih dve; na albumu Shades of a Blue Orphanage se nalazi pesma o Philovoj baki; a ova poznata je o ćerci).

Remek-delo, kažem.

$#$

7 komentara na temu “Da se prisetimo velikog prangijaša”

  1. …i genijalna uloga paroha Nathaniela u Ratu svetova. Za mlađu populaciju, to nije onaj tip što trči pored Tome Kruza, reč je o ovoj verziji.

    1. Boktemazo datemazo! Skroz sam zaboravio na taj detalj u listi referenci Phila Lynotta. Da, spektakularno! Hvala za podsećanje i, pogotovo, za linak.

      1. Fala bre tebe što si nas opsetio na Phila, ko zna kad bih se namenski setio da poslušam “The spirit of man”. 🙂

Komentari su onemogućeni.