Jan je ažuriran

Sledeća priča je veoma moderna, taman koliko i njen predmet

Za potrebe ove priče Jan Vennegoor of Hesselink preuzima novi automobil. Stalno klackanje javnim prevozom mi sve više ide na nerve, razmišlja Jan Vennegoor of Hesselink. Znakovi na putu počinju da se preklapaju, gužva je, penzioneri stalno nekuda idu, ne može se ni sesti. A vidim da svi pričaju o tome kako je taj novi automobil brz, bezbedan, siguran, inovativan. „Dobar dan izvolite evo slobodno stisnite ovo dugme i preuzmite vaš novi automobil Vatrena Lija tri nula dostupan i na holandskom jeziku“, kaže ovlašćeni serviser. „To je pravi izraz vrednosti koje naša kompanija neguje“ „Štagod. Au, kako lep servis sa velikim dugmadima! Preuzimam odmah!“, raspamećuje se Jan Vennegoor of Hesselink. Vraća se kući u svom novom šarenom automobilu. Divota jedna, na dugme se menja raspored boja, dostupna je dodatna oprema, automatsko blokiranje radi, i to odlično – nijedan se autostoper ne pojavljuje pored puta. I tako je Jan Vennegoor of Hesselink oduševljeno i veoma brzo učinio da njegov novi automobil prikazuje vremensku prognozu na tri lokacije, tačno vreme u petnaest svetskih metropola, preuzma samostalno gorivo na pumpama, pušta muziku sa Radio Paradise, i naravno, omogućava da se uživo prati proces parenja pandi. Uopšte, sve ono što je oduvek želeo od automobila. Pa ipak… Pošteno govoreći, nešto ne vidim da ovaj automobil ide brže nego javni prevoz, razmišlja Jan Vennegoor of Hesselink par nedelja kasnije. A i sve komande su iste. Koliko vidim, dostupne su neke stvari za dijagnostiku, ali ja se ionako u to ne razumem.

Mesec dana kasnije, Jan Vennegoor of Hesselink kreće na prepodnevni trening. Ulazi u garažu, kad tamo… „Dobar dan izvolite evo slobodno stisnite ovo dugme i preuzmite vaš novi automobil Vatrena Lija četiri nula dostupan na engleskom jeziku“, kaže ovlašćeni serviser. „To je pravi izraz vrednosti koje naša kompanija neguje“ „Auuuu, pa vi ste baš ažurni“, kaže Jan Vennegoor of Hesselink pomalo nesigurno. Ulazi u ažurirani automobil, startuje motor. Ali bezuspešno: vremenska prognoza, 15 vremenskih lokacija, preuzimanje goriva, Radio Paradise, pande… svi zaustavljaju rad motora i čekaju potvrdu iz servisa da mogu da se pokrenu. Ne može, poštovani korisniče: nismo predviđeni za ovu verziju automobila, redom javlja korisna dodatna oprema. Automobil konačno kreće, Jan Vennegoor of Hesselink konačno stiže na trening. Pošteno govoreći, nešto ne vidim da ovaj automobil ide brže nego prethodni, razmišlja Jan Vennegoor of Hesselink par nedelja kasnije. A i sve komande su iste. Koliko vidim, dostupne su neke stvari za dijagnostiku, ali ja se ionako u to ne razumem. A i tek sad mi se aktivirala sva dodatna oprema. Hm.

Mesec dana kasnije, Jan Vennegoor of Hesselink kasni na popodnevni trening. Utrčava u garažu, kad tamo… „Dobar dan izvolite evo slobodno stisnite ovo dugme i preuzmite vaš novi automobil Vatrena Lija pet nula dostupan na engleskom jeziku“, kaže ovlašćeni serviser. „To je pravi izraz vrednosti koje naša kompanija neguje“ „Dobro de“, kaže Jan Vennegoor of Hesselink nestrpljivo, jer mu se žurilo. Ulazi u ažurirani automobil, startuje motor. Ali bezuspešno: vremenska prognoza, 15 vremenskih lokacija, preuzimanje goriva, Radio Paradise, pande… svi zaustavljaju rad motora i čekaju potvrdu iz servisa da mogu da se pokrenu. Ne može, poštovani korisniče: nismo predviđeni za ovu verziju automobila, redom javlja korisna dodatna oprema. Automobil konačno kreće, Jan Vennegoor of Hesselink konačno stiže na trening, gde biva kažnjen zbog zakašnjenja. More, nešto ne vidim da ovaj automobil ide brže nego prethodni, razmišlja Jan Vennegoor of Hesselink par nedelja kasnije. A i sve komande su iste. Koliko vidim, dostupne su neke stvari za dijagnostiku, ali ja se ionako u to ne razumem. Nekako, jedino što imam je manjak novaca, zbog kašnjenja na trening. A još uvek ni traga ni glasa od pandi, a baš me interesuje šta je dalje bilo. Hmhm.

Mesec dana kasnije, Jan Vennegoor of Hesselink ide da kupi jogurt. Ulazi u garažu, kad tamo… „Dobar dan izvolite evo slobodno stisnite ovo dugme i preuzmite vaš novi automobil Vatrena Lija šest nula dostupan na engleskom jeziku“, kaže ovlašćeni serviser. „To je pravi izraz vrednosti koje naša kompanija neguje“ „Ma daj!“ pita Jan Vennegoor of Hesselink nervozno, jer mu se pio jogurt. Odgovora nema, jer je serviser već zbrisao. Ulazi u ažurirani automobil, startuje motor. Ali bezuspešno: vremenska prognoza, 15 vremenskih lokacija i Radio Paradise, preuzimanje goriva… svi zaustavljaju rad motora i čekaju potvrdu iz servisa da mogu da se pokrenu. Ne može, poštovani korisniče: nismo predviđeni za ovu verziju automobila, redom javlja korisna dodatna oprema. Automobil konačno kreće, Jan Vennegoor of Hesselink konačno stiže da vidi kako je prodavnica zatvorena. More, nešto ne vidim da ovaj automobil ide brže nego prethodni, razmišlja Jan Vennegoor of Hesselink par nedelja kasnije. A i sve komande su iste. Koliko vidim, dostupne su neke stvari za dijagnostiku, ali ja se ionako u to ne razumem. Nekako, jedino što imam je manjak novaca i jogurta. A i preuzimanje goriva ne radi. Hmhmhm.

Mesec dana kasnije, Jan Vennegoor of Hesselink sipao gorivo, platio, neuspešno obrisao ruke i vraća se ka automobilu. Kad tamo… „Dobar dan izvolite evo slobodno stisnite ovo dugme i preuzmite vaš novi automobil Vatrena Lija sedam nula dostupan na engleskom jeziku“, kaže ovlašćeni serviser. „To je pravi izraz vrednosti koje naša kompanija neguje“ „Vi stvarno niste normalni!“ viče Jan Vennegoor of Hesselink pomalo nepotrebno, jer situacija stvarno nije normalna. Odgovora nema, jer je serviser već zbrisao. Ulazi u ažurirani automobil, startuje motor. Ali bezuspešno: vremenska prognoza, 15 vremenskih lokacija i Radio Paradise… svi zaustavljaju rad motora i čekaju potvrdu iz servisa da mogu da se pokrenu. Ne može, poštovani korisniče: nismo predviđeni za ovu verziju automobila, redom javlja korisna dodatna oprema. Automobil konačno kreće. More, nešto ne vidim da ovaj automobil ide brže nego prethodni, razmišlja Jan Vennegoor of Hesselink par nedelja kasnije. A i sve komande su iste. Koliko vidim, dostupne su neke stvari za dijagnostiku, ali ja se ionako u to ne razumem. Nekako, jedino što mi imam je manjak novaca i jogurta, i prljave ruke. A i vremenska prognoza je u farenhajtima. Hmhmhm.

Mesec dana kasnije, Jan Vennegoor of Hesselink ide da odnese tetki lek. Ulazi u garažu, kad tamo… „Dobar dan izvolite evo slobodno stisnite ovo dugme i preuzmite vaš novi automobil Vatrena Lija osam nula dostupan na engleskom jeziku“, kaže ovlašćeni serviser. „To je pravi izraz vrednosti koje naša kompanija neguje“ „More, skinite mi se sa kičme!“ viče Jan Vennegoor of Hesselink, jer se brine za tetku. Odgovora nema, jer je serviser već zbrisao. Ulazi u ažurirani automobil, startuje motor. Ali bezuspešno: vremenska prognoza u farenhajtima, 15 vremenskih lokacija i Radio Paradise… svi zaustavljaju rad motora i čekaju potvrdu iz servisa da mogu da se pokrenu. Ne može, poštovani korisniče: nismo predviđeni za ovu verziju automobila, redom javlja korisna dodatna oprema. Automobil konačno kreće, Jan Vennegoor of Hesselink konačno stiže kod tetke, koja neće očima da ga vidi. Nikada više. More, nešto ne vidim da ovaj automobil ide brže nego prethodni, razmišlja Jan Vennegoor of Hesselink par nedelja kasnije. A i sve komande su iste. Koliko vidim, dostupne su neke stvari za dijagnostiku, ali ja se ionako u to ne razumem. Nekako, jedino što mi imam je manjak novaca i jogurta, prljave ruke i smrtno uvređenu tetku. A i radio više ne radi. Hmhmhmhm.

Mesec dana kasnije, Jan Vennegoor of Hesselink ide da se provoza. Lagano otvara vrata garaže, kad tamo… „Dobar dan izvolite evo slobodno stisnite ovo dugme i preuzmite vaš novi automobil Vatrena Lija devet nula dostupan na engleskom jeziku“, kaže ovlašćeni serviser. „To je pravi izraz vrednosti…“ „Mrš barabe!“, prodra se Jan Vennegoor of Hesselink, zalupi vrata garaže, i utrča u javni prevoz u špicu. Jedva uđe, baka koja seda u stolicu preventivno uzdahnu „Baš sam umorna“ i opali ga štapom u muda. Jan Vennegoor of Hesselink se presamiti, udari nosem u prozor dok je pokušavao da se uhvati za nepostojeću šipku. Ali mu osmeh nije silazio sa lica.

Jan Vennegoor of Hesselink je konačno bio slobodan.