Maleni svetovi

Vraćam se jednoj temi kojom sam neprekidno fasciniran: tilt-shift fotografija.

Možda ćete se setiti da je o tilt-shift fotografiji bilo reči na stranicama Suštine pasijansa. Štaviše, beše to još najranijih dana, najpre kad sam iskušao tehniku stvaranja efekta u postprodukciji, a zatim sa vama podelio i nekoliko video klipova. Posle sam se iskušavao ponovo (ovde i ovde), ali to su bile incidentalne situacije.

Da vas podsetim: tilt-shift je posebna tehnika koja se dobija specijalnim objektivima čija osa je smaknuta iz sredine. Dve su osnovne namene upotrebe tih objektiva: najpre da kompenzuju geometrijsku distorziju, a zatim da izazovu namerno skraćenje zone fokusa kao kod bliske ograničene dubinske oštrine, ali na udaljenostima koje se mere čak i stotinama metara.

Našao sam jednog autora na portalu Vimeo koji se specijalizovao za kombinaciju tilt-shift fotografije i stop-motion kadrova. Pogledajte rad koji je kompilacija njegovih prethodnih radova:

A sad skoknite sami na Vimeo matičnu stanicu Keitha Loutita i pogledajte sve radove – nema ih mnogo i ne traju dugo, ali poželećete da se zadržite. Moji lični favoriti su Beached i Mardi Gras.