Najbolje fotografije godine – 289 puta

Dok se Suština pasijansa lagano konsoliduje zbog gužve u kojoj se koincidentno nalaze svi njeni autori, pozabavite se pregledajući ove kolekcije fotografija…

Prilika za fotografiju postoji *uvek* - upamtite to. Samo je pitanje kako ćete osmisliti, izvesti i plasirati tu fotografiju. Ova scena se, prosto, desila; detalj na butelji italijanskog vina.Zašto treba da gledate i analizirate tuđe fotografije? Najbolji odgovor je jednostavan: zato što ćete tako naučiti mnogo. Iz dobrih fotografija ćete izvući ideje, saznanja i iskustvo,  pogotovo ako pokušate da ih imitirate; ja to ponekad radim i uvek nešto naučim. Iz manje vrednih fotografija ćete naučiti da prepoznajete zamke i možda će vas motivisati da sami isprobate granične slučajeve. Pustite priču o grešci uz neproverljivi alibi “ja sam to tako hteo”: znate da niste, što se može proveriti tako što nećete uspeti da ponovite efekat na sličnoj sceni. A ponoviti “grešku” na tuđoj fotografiji – to je već manir pravih majstora.

Zato vam preporučujem da pohodite razne portale za fotografiju. Već sam vam pominjao PhotoSig.com, 1x.com, 500px.com… Ima tih mesta koja su “malo više” od skladišta za utovar kao što su to Flickr i slični.

Godišnji pregledi su posebno zanimljive prigode. Toga smo se već nagledali u decembru i, delom, u januaru. Beše i na Suštini pasijansa, setićete se. Ima jedna lista koja je objavljena još pre osam dana, ali sam do nje stigao tek jutros uz kafu: vredni komentator na foto-blogu Digital Photography School je sakupio i objavio uredne linkove ka ni manje ni više nego 289 retrospektiva, godišnjih pregleda, top-listi i sličnih kolekcija fotografija. Boga pitaj čega tu sve ima: jedino što ima smisla je da izaberete neke linkove po slučajnom uzorku i bacite pogled. Od prvih pet tako odabranih kolekcija, samo jednu sam odbacio kao ne baš zanimljivu, a neke su mi oduzele dah. Vala, više nego dobar prosek.

OK, pet sam overio, još samo 284… Smile with tongue out

Preporuka!

(Via)