Ala si sujetan

Moram da uložim primedbu na svoje ponašanje u izboru muzike za popodne. Zapustio sam neke važne pojave, kao što su, na primer, devojke iz kvarta Laurel Canyon. Pa hajde da ispravim bar deo nepravde. Danas slušamo najpoznatiju pesmu veličanstvene Carly Simon.

You’re so vain, I bet you think this song is about you.

Kraljica!

Imalo bi šta da se priča o vremenu kad je Carly napisala ovu pesmu, jer teško da je u istoriji popularne muzike, pogotovo u Americi, bilo zanimljivijih vremena od prve polovine sedamdesetih. Sad, vrag će ga znati kome ju je posvetila, a na to nikad nije htela da kaže. Znamo o kome nije: upravo tih dana se udala za Jamesa Taylora, baju čiju muziku ćemo takođe dotaći kroz koji dan. Ruže su cvetale u njenom životu, a pesma “You’re So Vain” joj je donosila slavu u talasima: kad je pesma osvanula 1973. goidine, brzo je stigla na prvo mesto Billboardove top liste i ostala tamo tri nedelje, što je uspeh koji se ne dešava često. Na kraju, pesma je zauzela mesto #72 na Billboardovoj listi najboljih pesama svih vremena. Carly Simon je uvedena u Songwriters’ Hall of Fame, pesma je uvedena u Grammy Hall of Fame, a platinasti tiraž je odavno potvrđen.

Postoji i zanimljiv remiks pesme iz 2009. godine, sa albuma Never Been Gone (2009), koji je zasad poslednji album u njenoj bogatoj diskografiji od 24 studijska naslova. Nisam sasvim siguran šta je htela da postigne ovom verzijom. Poslušajte, pa sami zaključite, ako možete.

Najzad, nije tako ni loše. Ali ne nalazim ništa više od egzibicionističkog ispada. Tu pesmu nije bilo potrebno redefinisati u studiju. Na živim nastupima Carly svakako može da radi šta hoće. Nisam na kraj srca, ali nije bilo potrebe za ovim.