Jedna na dan (291): 15. januar 2013.

Kako samo sve dođe na svoje: već sam imao tri fotke nad kojima sam isprobao novu tehniku…

Pričao sam vam već, umesto jutarnjih novina čitam neke blogove: natrpao sam štošta u Google Reader, pa mi je lako da pratim. Nađe se ponekad tamo i zanimljivih tehnika, ponekad čak i naučim nešto… A da bih naučio, moram da probam to o čemu se piše. I naletim na prilog o manje često, skoro-pa-alternativnoj tehnici smicanja osnovnih boja na grafikonu. Za to se nekad moralo u Photoshop, a danas i Lightroom to ima na zicer, pa bude zanimljivih rezultata ako znate kako.

Taman mi natrčalo da isprobam sa neke tri fotke koje sam načinio dva-tri dana ranije, pa nisam bio siguran šta da radim sa njima.

Jedna na dan, 15. januar 2013: Psihodelični vadičep

(pogledaj veću fotografiju)

Nadam se da sad već prepoznajete tehniku zumiranja u toku spore ekspozicije. A onda, ispremeštao sam neke granične vrednosti na grafikonima dinamike za plavu, crvenu i zelenu boju i dobio ovo što vidite (na druge dve fotke, sveo sam dominantne boje na žutu, odnosno cijanplavu). Dobra je tehnika! Posebno interesantan efekat ove tehnike u odnosu na uobičajenu manipulaciju zasićenjem, svetlom po bojama i smicanjem nijansi jeste u tome što se održava visok nivo detaljnosti, a ne pojavljuje se veštački šum kao što je to česta pojava u uobičajenoj manipulaciji. To je dovoljno da ovu tehniku obeležim kao korisnu i dodam je u standardnu bateriju efekata u obradi. Dakako, konkretne vrednosti su stvar eksperimenta, ali i tu već razaznajem neke trikove…

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Dobro je ponekad isforsirati tuđe preporuke za primenu konkretne tehnike, jer usput čovek može da nauči svašta. Ja sam u danu za sobom naučio nešto korisno i zato je to bio dobar dan.

Najzad, otkad mi je Neša pokazao kako se u Fotošopu leči pregoreli deo fotografije preklapanjem slojeva u režimu Multiple, znam da ništa nije nemoguće.

Idemo dalje.