Ajde Jano, na poljski način

Danas nešto veoma neobično. I vrhunski. Reč je o triju harmonikaša iz Poljske po imenu Motion Trio, a pesma koju ćete prepoznati kada se tema razvije objavljena je na albumu Pictures from the Street (2000; remaster 2003).

Ni o ovoj grupi niti o ovoj muzici nisam znao ama baš ništa u času kad sam čuo prvi put. Tako je i sada, osim što sam surfnuo po njihovom matičnom sajtu i našao nešto informacija koje možete i sami videti. Nećete mi verovati, ali interesuje me da čujem još… Jedino što sam poslednjih godina od sličnog zvuka imao snage da slušam beže Astor Piazzolla, ali to je drugo (bandoneon ipak nije skičavo sokoćalo iz pakla AKA harmonika). Ovi Poljaci su prvi izuzetak…

A kako sam uopšte došao do ovoga?

Naš drugar Bane Strelac je čovek starog kova: osim što je veliki ljubitelj dobre muzike i kulture radija, željan je da sazna više o sadržajima koji privuku njegovu pažnju. Juče je grupi oldwave uputio kratki zvučni zapis jedne emisije koju je snimo na radiju. Na stranu što je to bio delić razgovora sa Draganom Babićem, jednim od najboljih autora koje je jugoslovenska televizija ikada imala, nego na kraju se začula neka neobična, spektakularna muzika. E, Bane je zamolio za pomoć – ako bi neko znao ko bi to mogao da bude, jer ga je ta neobična muzika na harmonici prilično zainteresovala.

Jedva je prošlo nekoliko sati od prve poruke, kad je Marinko objavio da je našao rezultat. I to beše upravo ovo što ja sada delim sa vama. A kako je Odgovara Kraljeviću Marko uspeo da locira tu pesmu, ispričaće nam on sam u svom komentaru, nakon što pročita ovaj prilog.

Pažljivi čitalac će se svakako setiti mog priloga od pre tri meseca, kada sam predstavio pesmu ‘Ajde Jano’ u izvedbi Talithe MacKenzie, sve sa originalnim tekstom koji je izgubljen negde u evoluciji kafanskih derneka. Pretpostavljam da ne moram da objašnjavam koliko voim tu pesmu. Ova instrumentalna izvedba nije ništa manje dramatična (iako nema teksta). I kao što rekoh: interesuje me da čujem još takve muzike: Motion Trio stavljam u listu svojih namera za 2013. godinu.

3 komentara na temu “Ajde Jano, na poljski način”

  1. Motiv je bio što su je stvarno dobro odsvirali. Taj lagani uvod, ma kao da sam video prelepu Janu ispred sebe i … gotovo.

    1. Pa ugledao sam i ja Janu ispred sebe, ali to mi nije pomoglo da lociram pesmu 😯

Komentari su onemogućeni.