Neću, bre, da znam

Ana me je podsetila na jednu muzički trivijalnu, ali atmosferom sjajnu pesmu velikog majstora čiji rad poštujem od svoje petnaeste godine, kad sam ga otkrio prvi put.

Jeste, dobro ste pogodili, vi koji volite te tzv. vampirske serije: ovo je motiv iz TV serije True Blood za koju me je baš juče Jasna podsetila da sam ipak gledao prvih pet minuta prve epizode prvog serijala, pa nema smisla da kažem da nikad nisam gledao. Ali ako je i od mene, dosta je. Dajem kompletnu seriju True Blood za jednu, bilo koju, autorsku pesmu Maca Rebennacka, lika poznatijeg pod imenom Dr John.

Muziku tog čoveka sam prvi put zapazio na albumu The Last Waltz (1978), gde je gostovao na oproštajnom koncertu grupe The Band kao jedan od majstora sa kojima su Robbie Robertson i ekipa sarađivali tokom svoje neverovatne karijere. Ako niste čuli “Such a Night“, poslušajte svakako: retko zarazna pesma.

Imao bih šta da vam ispričam o najpoznatijem majstoru cajun muzike, ali to ću učiniti drugi put. Tek, koristim prigodu da vas uputim na sjajni novi album Locked Down (2012). Album je parafraza ključnog albuma u opusu Dr Johna Gris-Gris (1968), ali ne mari: reč je o remek-delu i te kako vrednom pažnje i slušanja.