"Kosmos" za kreacioniste

Znaš kako je: sloboda mišljenja, sloboda govora, ovo-ono, ravnopravnost u medijima… Tamo neki kreacionisti su tražili da im se ustupi isto vreme na mediju istog ranga kao što se emituje “Kosmos: prostorvremenska odiseja“. Ne, stvarno: ovo se desilo.

Kako bi to moglo da izgleda? Recimo:

E sad: dok je parodija, ajde-de, pa još kao da se kiselo nasmejemo lošem vicu.

Međutim, ima ih da misle ozbiljno. Ne znam da li ste čuli za kanonadu na Ćijukalici povodom prve epizode serije “Kosmos”, ali desilo se nešto što je teško pojmiti: armija ludaka je krenula u raspravu sa tezom da tekst u Bibliji jeste tvrdnja dokaza o svetu starom 6000 godina i paralelnom tvrdnjom da nauka nema dokaze. Što bi klinci rekli: wtf?

Neki likovi iz Oklahome, lokalni distributer mreže Fox, čak su cenzurisali petnaest sekundi prve epizode “Kosmosa” na mestu gde Neile deGrasse Tyson govori o evoluciji.

Ljudi poput tih kreacionista, naravno, često izvlače tezu da smo saznali sve što se saznati može. Međutim, ne primećuju feler: čak i ono to već znamo oni odbacuju samo zato što ne razumeju postupak i metode dolaska do nekog određenog znanja. Ako bismo raščlanjavali elemente naučnih znanja, bile bi potrebne godine da se sve upozna – baš kao što su vrhunskim naučnicima i trebale godine učenja dok nisu dostigli kapacitet da nastave tamo gde je neko pre njih stao u istraživanju. Arogancija neznalice u odbrani dogme je taman obrnuto proporcionalna poniznosti naučnika u nastojanju da održi metodologiju naučnog postupka.

Svet je na ivici moralnog raspada, ponekad se čini da je entropija veća od napretka. Gorak je i humor kad ide na tu stranu. Ali nemamo drugu terapiju za održavanje zdrave pameti.

Ne treba im popuštati. Ama, ni koraka.

4 komentara na temu “"Kosmos" za kreacioniste”

  1. Eto sreće da se moralni raspad događa tamo negde, u Ameriki i u svetu. Nemi sam svedok epidemije raspadanja morala i u mojoj maloj, mini gradskoj zajednici. Esad, pazi mene, htedoh nabrojati primere i nivoe gde se i kako to događa, al’ se plašim da nemam tih kapaciteta, jer pitaj Boga koliko bi mi vremena trebalo da to napišem. Hm, a da li da priupitam te kolaboracionikreacioniste, da mi pomognu, jer vidim da su vešti u proizvodnnji gluposti? Neću? To je utopija. Lepše mi je da uživam uz jutarnju kafu, na stolu je Dudova mučenica, “na televiziji Lepa Brena, stari se seća ratnih vremena”, klinci divljaju u sobi i lagano čekamo nedelju uveče i žuti nam omiljeni pravougaonik.
    Što je najvažnije, nije serijal “Kosmos: prostorvremenska odiseja” divan samo meni, već ga pomno prati i moj klinac, koji ima deset godina, a to je materijalni dokaz da nada u bolji svet još uvek postoji i zato zabranjujem predaju.

  2. Мислим да се ту мало пореде бабе и жабе. Религија, по сопственој дефиницији, захтева искључење логике. Доказивање би, отуд, требало да им је страно. Ако крену да доказују, то значи да не верују. Шта ће ти доказ ако верујеш?

    1. То ти је нешто као дан жалости у социјализму, кад нема да се пушта рокенрол и забавњаци, него само подобна музика.

      Е сад ко је на тој четвртасто жутој телевизији закључио да је свемир добио слободно баш на тај дан, и под којим изговором, волео бих чути.

      Отприлике 10% разлога зашто сам отказао телевизију још пре скоро пет година је што целог децембра, а почело да залази већ и у новембар, сав редован програм паузира и остаје само тај морално-политички подобан садржај у обе дозвољене боје.

Komentari su onemogućeni.