Јарићи некрштени

Роботи су свуда око нас, само што их не препознајемо, јер практични ум схвата да човеколики не служе ничему, а слепачки ум, по дефиницији, не би приметио ништа што није баш очигледно.

У суштини, ваш ауто је већ поприличан робот. Има ли крстарење? Оно, да вам држи брзину а да не морате да држите ногу на педали? А, шта, то су имала нека боља кола још пре педесет година? Па шта, тада се то радило механички, данас се ради електронски. Као да је разлика између дизелке и парњаче значила нешто – са обе сте стизали на исту станицу. Веш машина мери масу веша и по томе подешава како ће да пере? Ето робота.

Роботска педагогија није подучавање робота. То је подучавање људи да се на роботе навикну. Она мора јако да пази да контрира лику злог робота из лоше фантастике из педесетих, и зато…

…први рачунари на којима су се истраживале имитације људског мишљења, бар они што су излазили у јавност, од свих могућих корисних ствари – играју шах. Јапанци направе робота за изложбу, и шта тај ради – балансира чигру на оштрици катане.

Ови момци су истерали штос примењен на сегвеју корак даље – њихова машина не балансира на пару точкова, него на лопти. Претпостављам да би са истом вештином могли да балансирају усправљен штап сатима, што ми као клинци никад нисмо истерали дуже од минут-два. После овог, очекујем да ће ускоро направити и машину која ће моћи да изведе оно осујећено падање звано двоножни ход. Микроконтролери плус ситни мотори плус довољно паметан софтвер = стална равнотежа и тамо где један у милион људи можда уме да је одржи неко време. За мене, шок је стигао тек на крају снимка, где се види да се лутка ослања на куглу помоћу три (гумена?) ваљка. Што отприлике значи да то мора доста да проклизава да би радило, или да ми баш није најјасније како у ствари ради. Свака част, мајстори.

Али… ах, та педагогија. Шта раде ове лутке, и на шта личе? То није имитација плеса на леду, или балета, или било чега… ово је имитација водиља навијача, и то у лику нечег из неког лего комплета. Јер очекују да је публика којој ово треба продати одрасла на садашњем легу, који је све само не гомила безимених коцкица којима треба удахнути смисао, и на професионалној оријентацији где средњошколкама навијачке плесове потурају као одличан циљ за њих.