Sudar (simulacija)

Dakle, večita tema: šta bi se desilo i kako bi to otprilike izgledalo kada bi veliki asteroid zveknuo u Zemlju?

Teolozi su rekli svoje, teoretičari zavere su dvaput obrnuli cajger u svojim objašnjenjima, Holivud je još odavno preterao, gubeći vezu sa mozgom još u prošlom veku… Samo još da vidimo šta o tome imaju da kažu oni koji su jedini pozvani da objasne mogući scenario kataklizme – naučnici.

Evo prikaza. Verovatno je izlišno da vas podsećam šta znači HD slika preko celog ekrana.

The Great Gig in the Sky” leglo k’o budali šamar.

Mogli bismo da patetišemo kako ovaj scenario zapravo ne bi bio baš tako loš, osvrnemo li se tamo-amo oko sebe i vidimo kuda smo odveli civilizaciju u kojoj jedino nasilje predstavlja opštu kategoriju koja prevazilazi kulturne obrasce.

Ili bi možda bilo lakše, ako je suđeno da se desi, da za to ne saznamo nikad, pa kad tresne, tresnulo je. Neki bi ostali živi još koji sat i njih bi trebalo žaliti, jer to ne bi išlo bez velike muke.

Meni bi, međutim, bilo žao tigrova, slonova i medveda. Oni nisu nikom ništa krivi.

Tek je to patetično, pa da menjam temu.

– * –

Elem, primetio sam vrlo ozbiljnu tehničku grešku u ovoj simulaciji.

Uočite senku asteroida neposredno pred sudar, od 0:59 do 1:05. Vidite li kako raste? E, pa neće moći. Strogo uzev, senka bi trebalo da se smanjuje, ali to su tako male veličine da smo slobodni da posmatramo “sfernog konja°” i kažemo da senka u okviru položaja i kretanja asteroida ostaje približno iste veličine.

Ako ćemo mak na konac, ali bez kalkulatora: vektor te senke dolazi sa Sunca, koje je udaljeno 150 miliona kilometara (približno; modela radi, recimo da je tačno toliko). Gledajući ovaj prikaz, procenjujem vrlo ofrlje, ali ta greška je irelevantna, da asteroid ima prečnik negde oko 600-800 km. Sad vi računajte koliko bi se promenila veličina senke kraće katete pravouglog trougla, koja je velika 800 km, kada dužina duže katete iznosi, da kažemo, 149.999.000 km (asteroid je 1000 km iznad Zemlje) i 150.000.000 km (trenutak sudara).

Nije neka razlika.

 

(Via)

______________
° To je parafraza jednog antičkog vica. Ispričaću vam ga u sledećem utovaru, u nedelju.