Kako prepoznati jezik laži

Ne znam za vas, ali u mom pogledu na svet postoje tri kategorije ljudi koje prezirem: to su kukavice, lažovi i lopovi; redosled je nebitan. U životu je važno da prepoznate takve ljude. Kukavice se same odaju kada dođe vreme; lopovi se sami identifikuju kad su veliki ili sami padaju kad su mali, pa vam samo ostaje da se suočite sa saznanjem. Sa lažovima je najteže: kako ga prepoznati? Četiri obrasca koji se objašnjavaju u ovom primeru će vam pomoći da provalite neke lažove; nije idealan recept, ali i to je nešto za početak, pogotovo ako gledate informativne emisije na televiziji.

Iako nije nešto čime bi čovek trebalo da se diči ili hvali, prilično često sam ostvario neke prednosti u društvu zato što sam prepoznao lažova. Tom veštinom raspolažem odavno, ali ne umem da je objasnim i ne znam da je prenesem. Prepoznatog lažova izbegavam, ukoliko se nisam upetljao u odnos sa njim, ili uklanjam iz svog života, ako jesam. Potom prestajem da razmišljam o njemu, zauvek.

Moguće je da je takav stav preteran, ali ja drugačije ne mogu: smatram da te vrste ljudi, pogotovo kad se utvrdi da jedan čovek u sebi krije dve od tri pomenute osobine, ne zaslužuju da troše ni minut mog vremena, ni pod kojim uslovima.