Zamena točka. Bez predrasuda.

Šta da radi usamljena devojka koju je na otvorenom putu snašao ne samo peh, već i baksuz? Nema druge, nego da sačeka pomoć u nadi da će se pojaviti neki džentlmen.

Europljani nalažu upozorenje: ako ste mlađi od 17 godina, veli napomena, sledećih 245 sekundi ima da žmurite. Ščuli?

Sva je istina: ukusi se menjaju, moda iziskuje sve veću ekstravaganciju, pa oni koji su danas roditelji tinejdžerima i studentima valja da razviju viši stepen tolerancije prema ikonografiji koja je uzela maha nego što su njihovi roditelji pre 25 godina razvili prema njima. No, jednom ćete verovatno ukapirati da tetovaža neobičnog oblika na bedru vaše kćeri ili četvrta uzastopna minđuša oko karike u resici kroz koju može da proleti vrabac na uhu vašeg sina nisu znakovi da su oni postali narkomani, prodavci seksualnih usluga, gejevi ili članovi bandi. To je, prosto, odraz želje za slobodom koji se u svom jezgru ne razlikuje od one čiroki-frizure koju ste vi nosili kao srednjoškolac ili hipi-torbe teške kao kamionski akumulator koju ste teglili svuda čim se udaljite od svoje sobe više od 30 metara. Ono kako izgledaju i ono kako razmišljaju u većini slučajeva nije ukalupljeno u stereotip kojim se služe polupismeni ljudi, zatucane budale, novokomponovani pravoslavci i nvo organizacije. Isticanje ekstremnih slučajeva kao dokaz da ste u pravu je uvek moguće, naravno, jedino bi bilo dobro da provedete računa da su čak i redovni gledaoci špansko-indijsko-tursko-rtsovskih serija naučili da prpeoznaju demagogiju.

Ne dozvolite sebi da drugi misle da ste budala – ne zbog neke štete, već iz pukog principa. Odbacite predrasude. Ako vam je već potrebno da sudite o izgledu, bavite se njihovim očima. Oči nikad ne lažu.