Frame24: Dijagonala

U naredna 24 priloga ove rubrike ekskluzivno za čitaoce Suštine Pasijansa predstaviljamo pobedničke fotografije sa foto konkursa “Frame24”, održanog prošlog meseca u Novom Sadu.

dijagonala_m

Najviše poena na temu “Dijagonala” dobio je Bojan Džodan, ujedno i pobednik ovog konkursa. No, prvo nešto o samom konkursu.

Frame24” je u neku ruku naslednik konkursa “FotoFiniš” koji se nekoliko godina održavao obično u vreme Nišvil džez festivala u Nišu. Gašenjem web sajta koji je bio glavni nosilac ovog konkursa ostalo je upražnjeno mesto za ovakav vid foto druženja, te je grupa entuzijasta odlučila da obnovi ovaj format, ovoga puta u Novom Sadu. Princip je isti: izabrano je 24 fotografa koji imaju 24 sata da svojim radovima pokriju 24 zadate teme, dobijene u momentu pokretanja štoperice. Po isteku vremena, žiri od 24 člana boduje predate fotografije. Pobednička forografija za svaku temu je ona koja dobije najviše poena, dok je pobednik konkursa onaj ko osvoji ukupno najviše poena u zbiru za sve fotografije.

Ovogodišnji konkurs sa pratećim foto druženjima održao se u periodu 13-16. avgusta, s tim da su fotografi bili na zadatku između 2 popodne 14. avgusta do istog vremena narednog dana. Žiriranje je trajao to veče do duboko u noć, dok je proglašenje pobednika obavljeno 16. avgusta. Pošto su na web sajtu konkursa objavljene samo informacije o dodeli nagrada i tome ko je osvojio koliko poena za određenu temu, bez samih fotografija, u dogovoru s autorima objavićemo pobedničke radove na ovim stranicama.

– * –

O svom bavljenju fotografijom Bojan Džodan kaže:

Upoznao sam se sa fotografijom 2006. godine, a u ozbiljnijoj vezi smo od 2009. kada sam kupio svoj prvi DSLR. Od tada sam se oprobao u mnogim disciplinama fotografije pa je ta veza svakim danom postajala sve jača i emotivnija. Bilo je za očekivati da ce ta veza biti i ozvaničena 2011. godine kada sam počeo profesionalno da se bavim fotografijom. Sve stečene veštine sam stavio na raspolaganje raznim poznatim kompanijama koje su me angažovale: NewYorker, Canon, Lenovo, Nordeus, Mad Head Games, Qatar, USAID… Osim toga dve godine sam bio angažovan i kao mentor za fotografiju u centru za talente “Beograd II”. Bez obzira na ovu komercijalnu stranu pokušavao sam da održim umetnički pristup fotografiji, pa sam učestvovao na oko 30 grupnih izložbi, a 2014. godine sam imao i prvu samostalnu pod nazivom “U potrazi za stvarnošću”. Osvojio sam niz priznanja od kojih posebno izdvajam ulazak u knjigu 100 najboljih fotografija 2013. godine najvećeg salona fotografije HIPA u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Moj rad možete pratiti na sajtu www.dzodan.com ili stranici www.facebook.com/dzodanb.

Komentari su onemogućeni.