Dolazi Potop

…From a scientific point of view, it is now very likely that there will be again another Ice Age quite soon in the world, that we should have the north part of the world all frozen, like it used to be, then we’ll begin to have natural disasters… From a scientists’ study, it is likely that we should soon begin to have these great changes in the Earth climate [so people will not be able to live where they had] * and the oceans will rise and many cities will be flooded, like London, Calcutta and so on… These thing they say will happen, according to scientific theory, in about forty years at the most. But maybe even quicker…

John G. Bennett

Opomena? Ne znam tačno kada je snimljen ovaj segment kojim pesma počinje, ali je od tada sigurno prošlo više od četrdeset godina… A mi i dalje ostajemo nemi posmatrači.

Pesmom “Here Comes the FloodPeter Gabriel na grandiozan način zatvara svoj prvi solo album. Istina je, posle poslednjeg tona uši nastavljaju da ti se puše, ali pesma nekako odudara od ostatka. Suviše je mračna i pesimistična, a producent Bob Ezrin se svojski potrudio da zvukom prizove duh grupe Genesis.

Čija je to bila ideja, nikada nećemo saznati. Gabrielova, svakako, nije.

Exposure (1979)Par godina od objavljivanja, pesma se pojavila na solo albumu Roberta Frippa Exposure (1979). Očigledno je da ni Fripp ni Gabriel nisu bili zadovoljni inicijalnom verzijom. A kako su poznati kao ljudi neskloni kompromisima, ova verzija je daleko od glamurozne – svedena je na poigravanje Frippertronicsom, akustični klavir i Gabrielovo sugestivno pevanje. Stičem utisak da je upravo tako najpre bila i zamišljena.

Gabriel ne bi bio to što jeste da cela priča nije spakovana u niz stilskih figura koje znaju slušaoca lako da obmanu. Da, ima tu asocijacija i na biblijski Potop, ali suština pesme je u nečemu drugom, što je i sam potvrdio u jednom od intervjua:

Ja sam mislio na mentalne poplave… oslobađanje putem pročićavanja uma.

Pa dokle ko od nas stigne.

1 komentar na temu “Dolazi Potop”

  1. Verzija kojom svakog ko hoće da čuje objasniš zašto Gabriel.

    Frippa je već malo teže jednoznačno objasniti.

    Sećam se kad sam ovo prvi put čuo, negde u kasnim 70tim, stigla ploča … ne da ti se puše uši, nego si srećan što si u sobi, koja je suva, i ima struju, gramofon, pojačalo i zvučnike. Pa onda idemo opet. Water music i Here Comes the Flood.

Komentari su onemogućeni.