Uskovitlani vazduh

Sedamdesete su bile veoma uspešne za grupu Jethro Tull. Postavili su tako visoke standarde originalnošću, fantastičnim pesmama i scenskim nastupima kakvim se retko koja druga grupa mogla pohvaliti. Razmislite malo – njih nikada, za razliku od drugih velikih grupa , niko nije ni pokušavao da kopira. Mada su novinari često oštrili zube na albumima Tulla, a i Ian Anderson im nije ostajao dužan, imali su jaku kartu u rukavu u svim prepirkama – publika ih je fanatično volela, kao što ih voli i danas.

Sve dok se, 1980. godine, nije desio “big bang”.

Anderson, kao veoma inteligentan i nadaren muzičar, shvatio je da se grupa ne može doživotno voziti na istim stvarima i želeo je nešto da menja. Grandioznost nastupa, pojačana dvojicom klavijaturista i gudačkim kvartetom, krajem sedamdesetih se potrošila. Andersonova ideja je bila da modernizuje zvuk grupe, a najbolji način za to bio je da snimi solo album kao probni balon. Tako je snimio A (1980) sa gostujućim muzičarima, na kome sem Martina Barrea ne svira niko iz postave matične grupe. Diskografska kuća je imala drugu ideju i nagovorila ga je da album potpiše imenom grupe.

Rezultat je bio katastrofalan: svi muzičari sem Barrea otišli su iz Tulla.

Prošle godine sam nabasao na današnji snimak grupe Tallis u kojoj su našli utočište tri bivša člana Jethro Tulla – klavijaturisti John Evan i David Palmer, kao i monstruozni bubnjar Barriemore Barlow. Znatiželjan da saznam više o tome u šta su se upustili, načuljio sam uši i umalo pao sa stolice kada sam čuo ovaj rad.

Ovo je fenomenalno!

Na netu gotovo da nema nikakvih informacija o ovom ekscesu. Idejni vođa je bio David Palmer, danes Dee, zbog toga što je promenio pol. Ona je sjajan, školovan muzičar, koja je napisala sve gudačke aranžmane na albumima Jethro Tulla. U jednom od svojih retkih intervjua objasnila je kako je nova grupa nastala: otišli su kod nje na selo, angažovali još neke muzičare, uvežbali pesme, dva puta zajednički nastupili i snimili album. Ljudi iz diskografskih kuća EMI, Decca and Virgin bili su vrlo zadovoljni onim što su čuli i nagovarali su ih da krenu sa koncertima kako bi stekli publiku.

A onda je cela priča počela da se raspada – jedan po jedan, muzičari su odustajali. I, ma koliko Dee bila vešta u komponovanju i raspisivanju aranžmana, organizacija posla za grupu joj nije bila jača strana. Digla je ruke od svega.

Ostala je samo ova, JEDINA pesma koja je do sada procurila u javnost, kao svedočanstvo o tome kakav se muzički potencijal krio u grupi Tallis.