Samo mi znamo

Kraj šezdesetih je bio vrlo turbulentan na svetskoj političkoj sceni. Hipi pokret je bio na vrhuncu, njegove ideje i stalni protesti protiv rata u Vijetnamu su potresali Ameriku, a deo toga se prelio i u Evropu. No, stari politički lisci su se brzo dosetili šta im valja činiti.

Pare vrte gde burgija neće.

Početkom sedamdesetih pacifikovali su većinu mladih aktivista na najjednostavniji način – dali su im dobro plaćene poslove i upregli u postojeću mašineriju.

U to vreme Eric Clapton je imao drugih problema: bio je do ušiju zaljubljen u svoju kumu Pattie Boyd Harrison i razvaljivao se od narkotika i alkohola. Kletva iz Cream dana, “Clapton is God“, uzimala je svoj danak. Supergrupa Blind Faith sa kojom je nastupao pokazala se relativno neuspešnom – više se pričalo o provokativnom omotu njihovog albuma nego o muzici koja se nalazila na njemu.

Na turneji u Americi, Blind Faith su imali predgrupu. Bili su to Delanie & Bonnie, bračni par sa velikim muzičkim iskustvom, čiji su koncertni nastupi bili pravi doživljaj. Kako je sam Clapton potvrdio u svojim memoarima, “ponekad nam je bilo teško da izađemo na pozornicu posle njih jer su zvučali bolje od nas”.

Po povratku iz Amerike, Blind Faith se ekspresno preselio u istoriju, a Clapton je, zahvaljujući prijateljstvu koje se razvilo na toj američkoj turneji, dobio posao kao gitarista kod Delanie & Bonnie.

On Tour with Eric ClaptonZa kratku turneju po Engleskoj okupljeno je iskusno društvo, a ekipu “prijatelja” pojačali su gitaristi Dave Mason i George Harrison. Iako kratak, njihov nastup u Croydonu 1969. godine zabeležen je na jednom od najboljih živih albuma svih vremena, tako da album On Tour with Eric Clapton (1970) predstavlja vredan dokument o eri u muzici koja je zauvek prošla.

Za Claptona, to je bio jedan od najvažnijih poteza. Povratio se u život, a muzičari koji su nastupali na toj turneji činiće srž njegove buduće grupe Derek & The Dominos.

Ubrzo će se desiti “Layla” i ništa više neće biti isto.