Nesanica

Oh, noche tan larga,
sin vida que me envuelve
y me atrapa en un lamento,
un grito en silencio.

E, ako ste znatiželjni da čujete o čemu se u pesmi radi, naučite španski. Nije na odmet. Ili zaposlite prevodioca. 🙂

Naziv današnje numere “Que Voy a Hacer” bi, u mom slobodnom prevodu, glasio “А šta da radim”. Uostalom, tema je slična kao i u istoimenoj Štulićevoj pesmi. Atmosfera u njoj je savršena, pogodna je za slušanje posle ponoći i posle nekoliko ponavljanja dao sam se u potragu kako bih saznao nešto više o pevačici.

Srećom, internet prodavnice rade non-stop, pa je album “Postales” (2012) očas posla dospeo do mene. I tako, Gaby Moreno i ja, uprkos velikoj razlici u godinama, postadosmo muzički ljubavnici. 🙂

Pažljivo preslušavanje albuma pokazuje da stvari uopšte nisu naivne, a dalje istraživanje Gaby Moreno - Postales. Moja nova muzička draga.njenih radova je još više pojačalo prvi utisak. Ova mlada žena uglavnom piše sopstvene pesme, peva na španskom (iz Gvatemale je) i engleskom, a repertoar joj je čudna mešavina džeza, bluza, soula & roka sa naglašenom atmosferom koja se retko sreće. Posle objavljivanja ovoga albuma dobila je prestižni latinoamerički Grammy kao najbolji novi izvođač, a njena biografija govori da je sarađivala sa mnogim poznatim muzičarima širom sveta.

Prema poslednjim informacijama, Gaby će tokom proleća/leta biti na turneji po Evropi. Pored toga, gostovaće i na koncertima grupe Calexico, na čijem poslednjem albumu je i pevala.

Na žalost, neće svratiti do nas. Biće u komšiluku (Zagreb, Tvornica kulture, 5. maj).