Čudesna jutra

Pripremajući se da nešto napišem o novom albumu grupe Big Big Train, Cevka mi je zasvirala i ovu pesmu.

U prvom trenutku nisam ni obratio pažnju na nju jer sam je slušao nebrojeno puta. U drugom sam postao svestan da je pesma dobila i tekst. Bio je to dovoljan povod da istražim o čemu se, zapravo, radi.

Humanitarne pomoći su česte, ma kakav bio povod za njih, ali retko koja akcija u koju su uključeni i muzičari proizvede pesmu koja se pamti. Ova je jedna od onih pozitivnih primera, snimljena da bi se pomoglo obolelima od Parkinsonove bolesti u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Spectral Mornings 2015Rob Reed (оnaj sa akustičnom gitarom na snimku), šef britanske grupe Magenta koja izvodi fenomenalnu, melodičnu muziku, bio je mudar da se ne zaleće. Umesto namenski komponovane pesme, kao predložak mu je poslužio instrumental “Spectral Mornings” sa istoimenog albuma Stevea Hacketta. David Longdon (cvikeraš) iz Big Big Traina je napisao prigodni, optimistički tekst, Christina Booth (pevačica Magente) je dodala i ženske vokale na snimak, a ritam sekciju su činili iskusni veterani Nick Beggs i Nick D’Virgilio (proverite i njihov pedigre na ovim linkovima).

Snimljena demo verzija im se toliko dopala da su je poslali Hackettu na slušanje. Ipak su se svi oni ispilili ispod njegovih muzičkih skuta i čekali su da vide kako će da odreaguje.

Neočekivano, Hackett se pridružio projektu i odsvirao svoju karakterističnu solo deonicu.

Pesma je izdata na EP-ju u četiri verzije, a ja ne prestajem da razmišljam o tome zašto još nešto nisu zajedno snimili kada im je ovako dobro išlo…