Hej, Sveti Petre

Davne 1966. godine pesma “Friday on my mind” bila je planetarni hit u izvođenju The Easybits. U jeku “bitlmanije” oni su bili australijski odgovor na tadašnju histeriju koja je zavladala među mladom Down Under populacijom. Snimili su veliki broj pesama koje su postale hitovi u drugoj polovini šezdesetih, a danas se više spominju po tome što je koautor ove pesme, George Young , stariji brat Agnusa Younga i Malcoma Younga, članova grupe AC/DC i koproducent njihovih prvih šest albuma.

No, dok je sarađivao sa mlađom braćom, George Young je, kao i obično, imao i sopstvene planove. Airplane

Praktično, autorski dvojac koji je napisao većinu pesama za The Easybeats (druga polovina je Harry Vanda) nikada nije ni prestao sa radom, a njihovi zajednički projekti su se pojavljivali pod rezličitim imenima (The Marcus Hook Roll Band, Paintbox, Haffey’s Whiskey Sour), u zavisnosti od toga za koju diskografsku kuću su ih realizovali.

Najviše uspeha su imali sa Flash and the Pan.

Pesma “Hey St. Peter” (1977) se našla na singlici koju su snimili uz pomoć studijskih muzičara i odmah je naišla na dobar odziv kod publike. Kako i ne bi, kada je cinično viđenje života u velegradu imalo ovako zarazni refren:

Hey, St. Peter
Before you ring your bell
Just been down in New York town
Done my time in hell

Za neupućene, Sveti Petar je jedan od 12 apostola, svetac, rimski biskup i prvi papa…

Hey St PeterKako Vandi/Youngu pisanje dobrih pesama pada lako, usledio je album Flash and the Pan (1979) koji se može uvrstiti među najbolja izdanja koja su se pojavila te godine. Uz odličnu muziku, ponudili su i neuobičajene tekstove uz čije odgonetanje se možete dobro zabaviti.

Da pomenem još samo da je par godina kasnije Grace Jones imala velikog uspeha sa pesmom “Walking in the Rain“, koja je bila B-strana ovoga singla.

Šta rade Vanda i Young danas, ne bih znao da vam kažem. Poslednje relevantne informacije govore da su pre desetak godina otvorili zajednički studio, tako da je skoro sigurno da ne čuvaju unučiće. Hot smile