Leptir

Pravljenje uspešne karijere je ozbiljan i mučan posao. Opstaju samo oni koji imaju dobre ideje i disciplinovani su da ih sprovedu, a in malo sreće nije na odmet. U slučaju ranih radova grupe Jethro Tull, stvari su se razvijale gotovo pravolinijski – svakim novim albumom pravili su korak napred. U vreme kada je Ian Anderson imao u glavi legendarni album Aqualung koji će postati ključan za zvuk grupe, pojavili su se neočekivani problemi. Bas gitarista Glenn Cornick je više pažnje posvećivao supstancama i partijanju nego novim pesmama.

Kako je muzika Jethro Tulla komplikovana za izvođenje i traži mnogo rada, Anderson nije imao mnogo izbora: Cornick je dobio otkaz.

Već etabliran kao kompetentan muzičar i virtouz na instrumentu, lako je pronašao istomišljenike. Nije proteklo mnogo vremena kako bi napravio sopstvenu grupu. Iz cele priče o otkazu nešto je i naučio – zakupio je farmu i na njoj se zatvorio sa muzičarima. Tamo su vežbali do iznemoglosti, sve do trenutka kada su osetili da su spremni za nastupe. Grupa Wild Turkey se oslanjala na dobre pesme, međuigru dvojice odličnih gitarista i zanimljivog pevača, pa su uspeli da se proguraju u ponudu predgrupa koje su otvarale koncerte i za najveće. I tako su polako sticali publiku.

Wild Turkey - Battle Hymn (1971)Debi album Battle Hymn (1971) interesantan je iz mnogo razloga: Cornick se pokazao kao dobar autor, svirački je posao odrađen kako treba, a materijal je bio šarolik. Primećuje se njegova želja da se udalji od zvuka inspirisanog bluesom i istraži neke druge kombinacije. U nekim trenucima Wild Turkey zvuči poput grupe Fairport Convention, ali na mnogo glasniji i agresivniji način.

Butterfly“, kao i većina drugih pesama na albumu, ne hvata na prvo slušanje. Muzički i tekstualno predstavlja pravi mash-up u kojem se prepliću rock, folk i progresiva, pa možemo pomisliti da ni sami muzičari nisu načisto šta bi da sviraju. Ali kako album odmiče, utisak se popravlja (ima i boljih pesama od ove) i posle nekoliko slušanja stvari dolaze na mesto. Iz današnje perspektive, ovaj album je za mene jedan od boljih sa početka sedamdesetih, a njegov šarm nije izvetrio tokom decenija.

Naredni album, čini mi se, bio je još bolji. No to im nije pomoglo da se održe. Cornick je zapalio za Ameriku i sa Bobom Welchom (ex-Fleetwood Mac) osnovao grupu Paris. Izdali su dva albuma 1976. godine koji su bili mešavina žestokog rocka i funka. Kako je zvuk koji su promovisali bio suviše napredan/napadan za američko komerijalizovano tržište, nisu gotovo ništa postigli i ugasili su se.

Cornick se povukao iz muzičkog biznisa na 20 godina. Wild Turkey je ponovo aktivirao početkom 2000. i napravili su turneju. Posle nje izdali su još dva živa abuma i jedan studijski.

Nema informacija šta se sa njima dešavalo od tada pa sve do Cornickove smrti 2014. godine.