Žal za mlados’

Hier Encore” je jedna od najboljih pesma koje je napisao Charles Aznavour. Voleli mi šansone ili ne, ovom autorskom/pevačkom gigantu ne može se sporiti ono po čemu je najpoznatiji: to su neverovatan šarm i harizma, koju retko ko poseduje u tolikoj meri, kao i emotivno izvođenje koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Sticajem okolnosti, imao sam priliku da budem na njegovom koncertu, pa dobro znam šta pričam.

Kako velike pesme brzo prokrče put do publike, ovu sam slušao u mnogo različiih izvođenja. Englesku transkripciju je uradio pesnik i publicista Herbert Kretzmer, koji je redovno sarađivao sa Aznavourom. Perfektno je uhvatio duh originalnog teksta i složio ubedljivu priču koja u sitnim detaljimaa odstupa od originala. Kao “Yesterday, When I Was Young” postala je deo obaveznog repertoara velikih pevača (Bing Crosby, Dusty Springfield, Roy Clark, Glen Campbell, Julio Iglesias…), a možda ste je čuli i kao neku od lokalnih verzija (postoji španska, italijanska, pa čak i japanska).

Bilo na kom od pomenutih jezika da se peva, to je priča o mladiću koji se zbog uspeha ponaša arogantno prema svojoj okolini, što neminovno vodi gubitku prijatelja i usamljenosti. Iz perspektive zrelog čoveka, na samom kraju pesme, postaje svestan da je došlo vreme da se plate gresi iz mladosti. Negde sam pročitao tvrdnju da je autobiografska, ali mi Aznavour nikada nije delovao kao takav tip.

Shirley Bassey je pevačica moćnog glasa čija je karijera počela još srednim pedesetih. Mlađa publika je najviše prepoznaje kao izvođača naslovne teme za čak tri filma o Jamesu Bondu ili saradnji sa grupom Yello u pesmi “The Rhythm Divine” (1987). Šta god da sam poslušao iz njene velike diskografije, utisak je ostajao isti – ova žena peva sa toliko emocija i strasti bilo koju pesmu da nije ni čudo što traje toliko decenija. Kurioziteta radi, negde sam pronašao tvrdnju da je provela na britanskim top listama više vremena nego bilo koji drugi izvođač.

Shirley Bassey

Zbog toga danas slušamo njenu verziju jer ona je, mada danas ima 80 godina, još uvek diva među pevačicama.