Životinjska farma

Često mi se dešava da sasvim slučajno nabasam ne interesantnu muziku koja mi privuče pažnju, a da pojma nemam o čemu se, zapravo, radi. Ovoga puta sam pao na zabavni animirani spot koji me je povukao da malo istražim autore.

I nabasao na interesantnu priču.

U početku mi se učinilo da su Los Tigres del Norte neki lokalci, ali sama vizuelizacija pesme odmah upozorava da je na nju potrošeno mucho dolores. A pare se u Americi ne bacaju tek tako kroz prozor. Brzo pročešljavanje njihove biografije me ostavlja zatečenog – postoje 50 godina, snimili su otprilike isto toliko albuma (nisam ih brojao) i najveće su zvezde norteño muzike. Za neupućene, ovaj podžanr tex-mexa se oslanja na tradicionalnu narodnu muziku, a zaštitni znak mu je korišćenje one male harmonike – veselica i poskočica nikada dosta.

Da spomenem i ovo: “Tigrovi severa” koncerte drže po stadionima, jer u manjim prostorima nema dovoljno mesta za publiku. Izdanja im se prodaju u milionskim tiražima.

Kako spot ima priču, potrudio sam se da pronađem tekst: bio sam znatiželjan da saznam o čemu pevaju. Uz pomoć nesavršenih prevodilaca nekako sam se izborio da okačim o čemu je reč…

Los Tigres del Norte - La Granja (2009)“La Granja” (farma) je pesma o krijumčarima narkotika. Farmer je radnik koji se razbija od posla da bi nahranio bogate (simbolično prikazani kao svinje koje uživaju u luksuzu). Iako on najviše rizikuje, stalno je pod paskom narko-kartela (pas) koji izgleda da šuruje sa lisicom (asocijacija na bivšeg predsednika Meksika, koji se prezivao Fox), ali joj ne dozvoljava da mu ukrade obrok.

Farmer pokušava da pobegne od svega toga, probijajući se kroz pustaru i kosti onih koji su to isto pokušali da urade pre njega, ali nailazi na zid – opasni kartel mu se približava da ga kazni, a on se pretvara u tigra i uz pomoć članova grupe spreman je da mu se suprotstavi…

Zato, dalje od droge i njenih švercera jer se takve priče uvek loše završavaju. Držite se muzike, za svaki slučaj.