Mleko

Šta može da se dobije kao rezultat kada se pomešaju trip hop, grunge, rock, techno, electronica, punk… sem gomile đubreta na jednom mestu. Svih pomenutih žanrova ima u muzici grupe Garbage, ako ćemo da je seciramo. No, svi ti elementi su tako dobro spakovani i međusobno isprepletani da je krajnji rezultat jako interesantan i upečatljiv.

Zbog toga nam danas i sviraju.

Geneza grupe je komplikovana, pa je neću prepričavati, pogledajte sami link. Muški deo ekipe je bio dugo u muzičkom biznisu, imali su neke svoje ideje koje su beležili, ali nisu bili zadovoljni krajnjim rezultatom. Konsenzusom su došli do zaključka da im je potrebna pevačica. Svidela im se Shirley Manson koju su videli na televiziji, pa je samo ostalo da je nagovore da dođe iz Škotske u Ameriku na audiciju.

Razgovori oko toga su se odužili a, prema legendi, presudno je bilo to što joj je Butch Vig sugerisao da pogleda ko je producirao album Nirvane Nevermind. Hot smile

GarbageMansonova se odlično uklopila sa ekipom, a debitantski album grupe, Garbage (1995), na prepad je osvojio publiku i kritiku. Iako Shirley Manson ne spada u pevačice od kojih zastaje dah čim otvore usta, njena snaga leži u emotivnosti i ekspresivnosti. Album se prodavao k’o alva i je dostigao tiraž od oko 4 miliona primeraka. Za prvenac sasvim dovoljno. I nije slučajno jer, posle prvog slušanja, barem polovina pesama ostaje u ušima.

Milk” je poslednja, a dobra je ilustracija za ono što rade. Ako zaboravimo na bezvezan tekst, lako ćemo da uočimo da je glavna fora atmosfera same pesme koja je mračna i samo pojačava nemir zbog gubitka nekoga ili, pak, straha od gubitka.

Savršena za sitan sat…