Poguraj me

Jin i JangSimbol Jina i Janga, iako potiče iz Kine, dobro je poznat i na Zapadu. Predstavlja filozofski koncept koji nas uči da oko nas deluju dve glavne, suprotstavljene sile, koje pokreću svet. U isto vreme su i komplementarne jer jedna bez druge ne mogu da postoje. One su osnov mnogih učenja, a posebno su vezane za Taoizam. Tao je, simbolično, put kojim se krećemo kroz život. Smatra se da je nepromenljiv, a u njemu prepoznajemo dva principa – muški, Jang, kao svetlu stranu, aktivnost koja se povezuje sa elementima vazduha i vatre i ženski, Jin, kao tamnu, pasivnu stranu vezanu za vodu i zemlju.

Iako ne znaju ništa o Taoizmu, moji Šumadinci njegove principe često citiraju u dobro poznatoj rečenici – suprotnosti se privlače.

Već smo u više navrata pisali o tome da su muzičari sa Zapada često putovali po celom svetu u potrazi za spoznajom suštine života, pa su nam iskustva sa egzotičnih mesta prepričavali u svojim pesmama. Nisu se preterano proslavili, jer dolaze iz okruženja kojima dominira monoteistička religija i njihova opažanja su uglavnom naivna. O istinskim, unutrašnjim promenama nije bilo ni govora, pa takve pesme zaobilazim u širokom luku. No, Donovan, verovatno poslednji istinski čuvar britanske hipi ideologije, poigrao se sa ovom temom sa dozom humora…

Beat CafeNa albumu Beat Cafe (2004), Donovan je posle mnogo godina okupio vrsnu prateću ekipu(Jim Keltner, Danny Thompson, John Chelew) i pokazao da, iako su ga odavno svi otpisali, još uvek zna da napiše odlične pesme i zazvuči ozbiljno. “Yin My Yang” je duhovito poigravanje jednostavnim rečima na arhetipsku temu ljubavi i naivnog idealizma.

You yin my yang
I’ll yang your yin
You be for me
Sweet fantasy
You black my white
I’ll day your night
You be for me
What you want me to be

And there’ll be music
Music in the air
Flowers in your hair
Life without a care
There’ll be music
There’ll be music everywhere
Life without a care
Flowers in your hair

O filozofskim temama ne mora uvek da se govori ozbiljno. Peace