Ode Bandit

In memoriam: Burt Reynolds 1936-2018

Sinoć je stigla vest da je Burt Reynolds podlegao dugogodišnjoj bolesti srca na nekoj klinici negde na Floridi. U to ime, prisećamo ga se muzikom iz izvesno najpopularnijeg filma u kojem je ostvario najznačajniju ulogu u karijeri: Smokey and the Bandit (1977).

Burt Reynolds beše jedan od svojeglavih momaka Holivuda. Štaviše: navodno je jednako čuven po ulogama koje je odbio kao i po onima koje je odigrao!

Ne verujete? Odbio je da bude James Bond. Bio je prvi kome je ponuđeno da igra ulogu Hana Sola u inicijalnom serijalu Star Wars. Trebalo je da igra mušteriju Džulije Roberts u filmu Pretty Woman pa se nešto popišmanio. A ako se sećate kako se zvao film u kojem se lik sa glavnom ulogom zvao R.P. McMurphy, setićete se da je dotičnog ipak glumio Jack Nicholson, koji je prihvatio ono što Burt nije.

Mogao je čovek da glumi gde god je želeo, jedino je fora u tome što nije davao ni pet para na to što veoma liči na Marlona Branda, zbog čega je inače producentima bio po volji više nego oni njemu. Dokazao se i kao neko ko ume da glumi dobro, a ne samo da izigrava frajera, pa je njegova prva uloga u filmu A klase, Deliverance (1972), postala njegova propusnica za visoko holivudsko društvo.

A kada je Burt seo u crni Pontiac Firebird Trans Am, istorija kinematografije je dobila novu ikonu. Uloga Bandita, lika čiji posao je bio da na sebe skrene pažnju saobraćajaca sa prebrze vožnje kamiona punog ilegalnog piva – isporuka beše predmet blesave opklade – obeležila je tog čoveka za sva vremena.

Smokey and the Bandit (1977)

Ne znamo da li se sve završilo tako što je Marlon Brando hteo da imitira Burta Reynoldsa, jer takvih podataka nemamo, ali ako je bilo tako, ne bi nas začudilo. Znamo pak toliko da je film Smokey and the Bandit toliko puta parafraziran u kasnijim filmovima A i B produkcije, da to niko nikad neće moći da prebroji.