Flashmob kao društveni angažman

Da li vam je poznat koncept Flashmob? Osim zabave i viralnog marketinga, ova vrsta aktivnosti može da se kanališe kao i društveno korisna aktivnost. Evo primera.

Prema Vikipediji, flash mob ili flashmob je termin skovan 2003. godine, a odnosi se na naizgled spontano okupljanje grupe ljudi na nekom javnom mestu, gde potpuno neočekivano izvedu neku unapred smišljenu tačku, a zatim svako nastavi svojim putem. Ovaj simpatični vid grupnog angažovanja je postao vrlo popularan zahvaljujući portalu youtube, gde su neki klipovi stekli kultni status. Prvi koji pamtim da sam video beše ovaj:

 

Suludo, šašavo, prekrasno! Ama, genijalno! Pratite reakciju vozača električnog vozića: “Frozen people everywhere!…” Šta je njegov šef tog časa pomislio, ostaje da zamišljamo Rolling on the floor laughing

Pevački performansi su posebna poslastica. Pogledajte ovo:

 

O projektu Human Mirror da i ne govorim:

 

I da ne gnjavim više: pratite ovaj link, pa birajte sami… I pogledajte na sat bar ponekad…

Međutim, pravi razlog za ovo pisanije je youtube klip na koji je juče ukazano i na portalu Blica: u nekom tržnom centru u Kvebeku, ekipa je podmetnula plastičnu flašu na pod, neposredno pored kante za otpatke. Čekali su da se neko seti da ubaci flašu u kantu, a onda…

 

Zaista ne znam da li bi bilo moguće napraviti nešto promućurnije od ovog: flashmob klipovi postižu visoku gledanost po definiciji, a ova poruka je eksplicitno jasna. Kapa dole onima koji su smislili ovo.

(Via)