Novi algoritam za JPEG kompresiju

Baš me briga za algoritam, nego ovo zaista izgleda fascinantno. Bude li ugrađeno u fotoaparate, izazvaće revoluciju u potrošačkoj elektronici.

(E, ovo je pravo mesto za intro tekst od juče…)

Pišući juče na temu problema sa previše piksela u fotoaparatima, dokačio sam se na čas i kaskadnog problema sa JPEG kompresijom, koja je takva da proizvodi gubitke na slici. Nalik principu psihoakustike, gde je MP3 dovoljan u zvučnom prostoru prosečnog slušaoca, JPEG slike funkcionišu na sličnom obrascu dovoljne preciznosti koja se kompenzuje manjim gabaritom datoteke ili poništavanjem gubitka prilikom smanjivanja dimenzija slike.

Sve su to prilično složene priče i idu u prostor dosadnih rasprava: u praksi najčešće prepuštamo pouzdanim programima za obradu slika da odluče umesto nas koji će algoritam biti primenjen nad slikom – i za koje svrhe. Recimo, ako koristite Photoshop, sasvim sigurno znate za opciju čuvanja Save for Web (sačuvaj za veb), koja postiže optimum između veličine slike i očuvanog kvaliteta tokom kompresije. No, i tada je lako preterati, jer se u praksi pokazalo da nije svejedno koji od algoritama JPEG kompresije treba birati u odnosu na polazni sadržaj i željeni rezultat.

Slične tehnologije se ugrađuju i u uređaje: u digitalne fotoaparate, u telefone i razne druge sprave koje rade sa fotografijama. Problem sa tim uređajima je u tome što, u cilju uštede struje iz baterija, algoritmi bivaju optimizovani (čitaj: okljašteni) na meru koja dovodi krajnji rezultat u pitanje…

Fascinantni novi algoritam za JPEG kompresiju

Pre nekoliko dana, na netu je osvanula usluga JPEGmini: reč je o online usluzi koja garantuje višestruku kompresiju vaših fotografija bez iole vidljivog gubitka. A pritom, mogući dobici su čak i do 1:6!

Na sajtu postoje primeri koji koriste klizač za preklapanje originalne i kompresovane fotografije. Koliko god da sam pokušavao (uključujući i preuzete primere u punoj rezoluciji), nisam uspeo da vidim razlike između dve fotografije. Podmetnuo sam i jednu svoju fotografiju da bih ispitao rezultat – i jedva sam verovao svojim očima! Ne duže od dve sekunde nakon što je upload bio završen, rezultat je već bio generisan. A rezultat: polazna fotka ima 2711 kB, a ciljna 649 kB! Kompresija od 4,2 puta!

Evo, pogledajte ovu montažu, isti izrez 100% sa obe fotografije sam podelio – levo od crvene linije je jedna verzija, desno druga; neću da vam kažem koja je koja!

Jedno je puni JPEG kvalitet, a drugo je JPEGmini kompresija koja je napravila uštedu od 4,2 puta. Prepoznajte koja je koja.

Pripremio sam vam i pune fotke, da ih sami uporedite: nalaze se ovde. Slobodno ih preuzmite u lokal, radite im šta hoćete – ako nađete razliku u informacijama, javite mi!

Da budem precizniji: verujem da bih uz nekakav utrošak vremena i uz primeren trud razlike i mogao da nađem bar nekakve razlike, recimo kad bih zumirao slike na 1600% i tražio distorzije u zonama sa jakim kontrastom. Ali, poenta je u tome da nemam potrebe to da radim, jer razlika na uobičajenom pregledu ne može da se razazna. Ako imate iole iskustva sa obradama JPG fotografija, znaćete o čemu pričam: ovo je više od očekivanog.

Zasad JPEGmini postoji samo kao usluga na matičnom sajtu. Razumljiva je i realna težnja autora ovog algoritma da ga dobro naplate zainteresovanima. Kad i kako će se to desiti, ne znam: pravi trik je u tome što algoritam očigledno radi fenomenalnom brzinom, što sugeriše upotrebljivost na širokom planu, uključujući digitalne fotoaparate i mobilne telefone (o desktop softveru da i ne govorimo). Držite oči otvorene kad je reč o ovoj priči: čućete opet za JPEGmini, to je sasvim sigurno.

(Via)

$#$