Horoskop Diotalevi-SP: 13. Znakovi – Točak

Još jedan simbolički tvrdo određeni znak, točak opredeljuje one koji žele da menjaju svet oko sebe.

TOČAK

TOČAK - vatra/hedonijaDIMENZIJE – vatra/hedonija

OSOBINE – Tipično za vatrene znakove, a simbolično za znak, osobe u znaku točka svoj smisao života nalaze u kretanju. To je ponekad tipična ptica selica (osoba koja često menja radna mesta, zanimanja brakove, mesta življenja) a ponekad kameleon oličen u ambivalentnom ponašanju koje nije lako razumeti. Osoba u znaku točka se uvek dobro snalazi u svakom društvu, čak vrlo brzo dolazi do tačke da u novom društvu počne da vodi glavnu reč (posebno je zapaženo kod Dinamičkih nadznakova). U ređim slučajevima, najčešće kada je nadznak Slomovrat, osoba-točak pokazuje sklonost ka odricanju od materijalnog sveta. Pametniji završe kao umetnici; oni manje pametni završe kao beskućnici; srećom, ovih potonjih je malo. Najviše je onih u sredini, koje će poneko smatrati mediokritetima, iako je samo reč o ljudima koji su blago frustrirani nakon što je savest nad obavezama nadvladala osnovnu narav.

Ne postoji neka određena delatnost u kojoj se osoba sa arhetipskim osobinama točka posebno ističe. Čime god da se bavi, takva osoba često unapred ima plan promene, ponekad i više njih. Zato je dobro da se njima obezbedi neki posao koji je vezan za konkretni projekat,poput organizacije nekog jednokratnog događaja; više od toga bi bio nesmotreni rizik, pogotovo kada je reč o mlađim osobama – taman ih obučite posle perioda ulaganja u njih, a oni vam pobegnu ispred nosa, koristeći to stečeno znanje na nekom posebnom mestu. Ne možete ih navesti na iskaz o lojalnosti: ne posmatrajte to kao nepoštovanje, nego baš naprotiv – kao iskren izraz o naravi koje su ti ljudi bolno svesni. Točkovi su često naučnici, ali će svoju akademsku karijeru rado žrtvovati radi popularnosti u estradnim vodama (npr. mnogo prisustva na televiziji), što je čisto traćenje talenta i kapaciteta znanja.

OTPORAN NA… – Nejasno je zašto, jer nema veze sa fiziološkim karakteristikama, osobe-točkovi imaju natprosečno jake i zdrave zube. U socijalnom ophođenju, primetićete da takvu osobu ne možete lako iznervirati; međutim, kada uspete u tome, bolje vam je da pobegnete na vreme.

NEOTPORAN NA… – Zbog blage neuravnoteženosti između strukturalnosti vatre i statičkih nadznakova, osobe-točkovi u toj kombinaciji su veoma podložne polenskim alergijama, kožnim oboljenjima i prekomernom znojenju. A zbog naravi koju ni hrana ne može da umiri, primetna je preosetljivost tih osoba prema melodramatičnim scenama u filmovima. Ako ste čuli nekoga da šmrca u bioskopu, vrlo je moguće da je to neko u znaku točka.

NAJVEĆA VEROVATNOĆA ZA AKADEMSKI USPEH (uključujući Nobelovu nagradu) – Štimovanje klavira i harfi, reparacija kontrabasova i servisiranje harmonika dugmetara.

Vode se debate da li je šara-Dara tipični ili atipični predstavnik znaka točkaTIPIČNI predstavnici – Isak Njutn, Jovan Dučić, Darinka Matić-Marović i devojka u plavom sa portreta Đure Jakšića

ATIPIČNI predstavnici – Jurij Gagarin, Džimi Hendriks, Ana Oksa i ona lajava Gorica iz jutarnjeg programa

BELEŠKE O ZNAKU – Odavno je primećeno, a vremenom i potvrđeno kao tačno: kada je reč o osobama-točkovima, jedna kategorija uspeha u mladosti gotovo sigurno znači da se osoba neće baviti time u životu; čak, izabraće nešto što nije ni u kakvoj vezi sa tim uspehom. Tako prvak države u matematici završava kao pravni savetnik, natprosečni instrumentalista na violini ili klaviru na kraju postaje sportski trener; a mali genije za video-postprodukciju završava kao vlasnik turbo-folk kafića. Uzroci te veoma česte pojave nisu objašnjeni, a hipoteze su toliko različite da njihovo navođenje ne bi ibmalo nikakvog smisla.

$#$