U prirodi, fotoaparat kao kamera

Park Yosemite mi nije ni po čemu posebno drag, osim po činjenici da je Ansel Adams tamo stvorio neka od svojih najvećih dela. Želim sa vama da podelim sledeći video iz drugog razloga, reći ću vam kojeg. Prvo pogledajte ovo pažljivo. I to razvucite preko celog ekrana, ne bilo vam zapoveđeno, da pukne slika u punom sjaju.

Dakle, šta velite? E, ovo je kombinacija tzv. timelapse kadrova (serija fotografija u nizu) i sve je načinjeno fotoaparatom. E, u tome je fora.

Elem, sve više fotoaparata ima opciju za snimanje u HD rezoluciji, a skoro svi noviji imaju tzv. intervalometar, automat za fotografisanje u zadatim intervalima. Uz malo veštine pri snimanju, vežbe, pažnje pri odabiru kadrova i uloženog truda u montaži, možda biste i vi mogli da napravite ovako nešto. Ne treba vam park Josemit za to: ova naša Srbija ima toliko prelepih mesta da će trebati mnogo vremena da obiđete samo neka od njih. I da me đavo odnese ako ne može da se napravi barem ovako privlačan film.

2 komentara na temu “U prirodi, fotoaparat kao kamera”

  1. Hmmm… Pretpostavljam da je ovo pomeranje kadra vršio u montaži, pomeranjem isečka od fotke do fotke. Ne znam kako bi “na terenu” rešio pomeranje kadra; stalci bi bili dozlaboga skupi, pa motor koji bi pokretao aparat, pa baterija za motor, pa atmosferski uslovi koji deluju na bateriju…

    1. To sam i ja pomislio u prvi mah… nego vidi se jasno promena perspektive. U dosta scena ne vrši samo pomeranje kadra po visini, već i po horizontali istovremeno, mora da ima opasan hardver iza…

Komentari su onemogućeni.