Vino točim, a vino ne pijem…

Na današnji dan, pre 93 godine, ratifikovanjem Osamnaestog amandmana na Ustav Sjedinjenih Država ozakonjena je prohibicija.

Razni skupovi trezvenjaka, kao što su American Temperence Society, udruženja žena, Ma ja vas ne bih ljubio ni pijan...crkvene organizacije i slično s radošću su dočekale ostvarenje sna za koji su se godinama borili. Uverenje da je konzumacija alkohola uzrok bukvalno svog kriminala motivisala je nekoliko gradova da na dan stupanja amandmana prodaju svoje zatvore. U svom poletu, trezvenjaci su angažovali razna piskarala da prilagode razne delove Biblije koji imaju referencu na alkoholna pića, tako da su pali predlozi da je Isus konzumirao sok od grožđa, a stih “uzmi malo vina zarad dobrobiti utrobe ti…” tumačen je da vernici treba da utrljaju malo medicinskog alkohola na abdomen.

Istu radost, samo iz drugih razloga, ispoljile su distilerije u Kanadi, Meksiku i na Karibima, koje su drastično povećale proizvodnju, što zbog posetilaca koji su išli tamo na vikend opijanja (kao što narod iz zapadne Srbije uskače u Bosnu da natoči gorivo), što zbog ilegalnog izvoza za SAD.

Da li znate da je izraz “bootleg”, koji se koristi za piratske snimke koncerata ušao u širu primenu tokom prohibicije? Izvorno, reč je o pljosci koja se stavljala u čizmu (otud kovanica), a u pomenutom periodu se koristio kao termin za krijumčarenje alkohola, što je ubrzo postao vrlo unosan posao. Mafijaši su se vrlo brzo organizovali, kao i ugostitelji koji su Detroitska policija na delurazvili ilegalne točionice u pomoćnim prostorijama svojih barova – popularno nazvane “speakeasy” zbog toga što je posetilac morao da šapne šifru kroz ključaonicu ili prorez na vratima da bi sebi obezbedio ulazak. Samo u Nju Jorku postojalo je u jednom momentu preko 30.000 ovakvih točionica.

Naravno, nije svima bilo lepo… Samo u Čikagu oko 800 gangstera poginulo je u međusobnim i obračunima s policijom. Pored toga, nekoliko hiljada Amerikanaca je umrlo, oslepelo ili ostalo paralizovano zbog konzumacije lošeg alkohola, nešto kao što je naša “zozovača“. Ilegalne distilerije su, da bi što više iskoristile kvalitetan alkohol koje su imale na raspolaganju, u isti ulevale vodu, glicerin i razne druge hemikalije ne bi li povećali litražu finalnog proizvoda. Neki nesrećnicu su verovali da se alkohol iz antifriza može bezbedno konzumirati tako što se isfiltrira kroz veknu hleba.

Državi je trebalo 14 godina da se opameti i da shvate kako im je veća dara nego mera. Doduše, neki okruzi ni do današnjeg dana nisu prihvatili ukidanje prohibicije, a videli smo i da se Homer Simpson morao boriti protiv njenog uvođenja u Springfild. Za kraj, kao odličnu ilustraciju pomenutog perioda preporučujem frišku HBO seriju “Boardwalk Empire” (upravo završena druga sezona):

– * –

I mi prohibiciju za trku imamo… U Beogradu je od 11. marta prošle godine uvedena zabrana prodaje alkoholnih pića u periodu 22-06 časova. U Novom Sadu su pokušali isto to, samo je Ustavni sud Srbije propis proglasio neustavnim, dok u Beogradu proces za ocenu ustavnosti nije ni pokrenut. Da li su smanjili procenat pijanaca po ulicama? Čisto sumnjam, ta sorta se sigurno obezbedi na vreme. Ostadosmo na suvom (i bukvalno) mi pošteni građani, kojima kada gosti nenadano banu na gajbu (opet simbolika) u sitne noćne sate ne preostaje ništa drugo nego da budu uvek spremni i drže zavidnu količinu alkohola u špajzu. A tolika količina mami, pa se isti konzumira i kada nije prilika za gošćenje milih i dragih, tako da odgovorno tvrdim da ovim potezom grad Beograd planski pravi od nas dobrih domaćina alkoholičare!

Ajd’ živeli.

6 komentara na temu “Vino točim, a vino ne pijem…”

 1. kao što narod iz zapadne Srbije uskače u Bosnu da natoči gorivo

  Narod iz Beograda skokne do Pančeva da se opskrbi. Mis’im, ako se nije opskrbio na vreme.

  dok u Beogradu proces za ocenu ustavnosti nije ni pokrenut

  Kako se pokreće ovaj proces? Ko treba/može da ga pokrene?
  Mis’im da bi samo inicijativa za ovim procesom inicirala ukidanje propisa (od strane donosioca istog) – dolaze izbori…

    1. upoznao sam istog Anđelka “, nešto kao što je naša “zozovača“ “, divan čovek sa osam razreda.

  1. Nisam ni znao šta se dešava s tim inicijativama, a danas pročitah u “24 sata” da je nekoliko njih već pokrenuto. Evo ga link ka celom tekstu, a evo i ključne informacije jednog od organizatora protesta:
   Prvu od nekoliko inicijativa da se ispita ustavnost smo podneli Ustavnom sudu još u junu. Oni su nam nedavno, sa velikim kašnjenjem, odgovorili da taj predmet još nisu ni uzeli u razmatranje.

Komentari su onemogućeni.