R.I.P. Billy Strange

Juče je preminuo muzičar čije ime ne zna puno ljubitelja muzike. Svejedno, ostavio je traga kao autor i gitarista i zaslužio je da makar klimnemo glavom u njegovu slavu.

William E. “Billy” Strange je rođen 1930. godine. Muzikom se bavio multidisciplinarno: kao autor, aranžer i rearanžer, gitarista, pevač i producent. Ne može mu se osporiti da je imao čudne i avangardne ideje. Sledeća numera je njegovo autorsko delo: molim vas da imate na umu da je to napravljeno i snimljeno 1968. godine, kada su mogućnosti u studiju bile neuporedivo manje nego danas.

Mada, kada je The King pevao, nikakav dodatni kvalitet zvuka nije mogao da doprinese dobroj prodaji – da se samo nakašljao u mikrofon, to bi bio hit tih godina.

Međutim, verujem da će u krugovima poznavalaca Billy Strange ostati poznatiji kao jedini instrumentalista u snimanju obrade numere “Bang Bang” koju je otpevala Nancy Sinatra (original je napisao Sony Bono, a otpevala, naravno, Cher još 1966). Dakle, sad znate ko svira taj nadasve poznati tremolo na gitari.

Ostaje još beleška o saradnjama u studiju. Ako pogledate liste naj-albuma popularne muzike, verovatno nema nijedne gde Pet Sounds od The Beach Boys nije među prvih pet (ne bi bio da Brian Wilson nije uništio trake albuma Smile nakon što je čuo album Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band). E, pa Billy Strange je svirao gitaru na Pet Sounds

A bilo ga je još kojekuda. Zavirite u Vikipediju ili na AllMusic za još informacija.

Zbogom, maestro.