Jedna na dan (196): 13. oktobar 2012.

Protutnjali Dani ludaje u Kikindi. Nisam se nešto istrsio slikajući okolo, bilo je i intenzivnijih godina. Malo sam bio i skrenut sa svoje uobičajene putanje ludog fotografa, razlozi nisu bitni, a što je možda i u redu. Što mi reče stari znanac Vlada Sretenović, profi fotograf i vlasnik najuglednije fotografske radnje u mojoj varoši, kad sam mu se požalio da nešto ne ulazim u zonu i ne slikam mnogo: “Nema veze da bude puno slika, pogotovo ako si slikao mnogo prethodnih godina.” Kao i obično, rekao je pravu reč: valjalo je da meračim. A da citiram i drugog prijatelja, Nevena Grujića, čoveka od oka i sa fotoaparatom u ruci: dovoljna je jedna. Jedna jedina.

Nisam uspeo ni da pregledam fotke od dva dana, osim letimice, a kamoli da ih preberem i obradim. Utrčavam sa jednom fotkom za koju sam još na trgu rekao “ako budem zadovoljan, ovo će biti fotka dana”. E, pa zadovoljan sam. Just kidding

Jedna na dan, 13. oktobar 2012: Dvojica Lala na bundevi

(pogledaj veću fotografiju)

Već je bilo doba oštrog svetla i silna svetina na trgu je onemogućavala da radim natenane. Većina fotki je morala da bude urađena sistemom “tras-tras-tras”: pomalo nehumano, ali tako ti je to kad na trg izađe mnogo naroda. Kako god, ova karikaturalna scena je ispala vrlo dobro s obzirom na sve uslove slikanja.

Presuda: mišn akomplišd, uz zrno sreće. Camera Thumbs up Who me? Moralo je da se poradi na sceni, pogotovo na izolaciji prvog plana od drugog; nisam hteo da se bavim silnim editovanjem da bih uklonio sve viškove sa slike (poput tog belog kanapa) – neka ostane dokumentarni zapis o jednoj maloj ekstravaganci na Danima ludaje 2012.

Biće jošte fotki sa Dana ludaje ovih dana; vidim da ima nešto vrednih zapisa; moram ih proučiti i obraditi, za šta će mi trebati dan-dva duže nego obično.