Jedna na dan (208): 25. oktobar 2012.

Dadoh se u eksperiment. Pet dana sam ga odlagao…

Subotnja poseta Mojo Clubu u Senti je imala i formalni povod. Osim želje da se sretnem i najzad lično upoznam sa Ivanom Ivačkovićem, autorom knjige “Umetnost pobune”, zapravo sam hteo da nabavim primerak novog izdanja knjige. Prethodno izdanje imam, ali ono je upakovano u obični broširani povez. A osim što je novo izdanje dopunjeno, ono je učinjeno i raskošno opremljenim. I tako, još od nabavke, imao sam plan da napravim mali foto-eksperiment nad knjigom. I to sam najzad izveo večeras: formalni povod da se setim je taj što su Stonesi večeras imali koncert iznenađenja u Parizu, za 700 srećnika koji su videli najavu i dočepali se ulaznice u prodavnici Virgin Store na Jelisejskim poljima.

Jedna na dan, 25. oktobar 2012: San letnje noći...

(pogledaj veću fotografiju)

Nije prvi put da se koristim tehnikom zumiranja u toku duge ekspozicije, nad knjigom: setićete se fotke iz juna, možda. No, ovog puta sam imao tačno određeni cilj: reč je o knjizi otvorenoj nad početkom poglavlja o koncertu Stonesa u Beogradu. Hteo sam da dam perspektivu krupnim slovima naslova (“San letnje noći”), da nekako istaknem sadržaj na fotkama i da začinim scenu namernim distorzijama boje i svetla. Dobro sam se zabavljao dok sam to radio, a nije da nije, nešto sam i naučio usput, jer sam primetio koje varijacije zumiranja rade bolje od kojih – jer ipak sam radio ekspoziciju od šest sekundi – iz ruke.

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Kakva god bila moja zamisao, pa možda čak i pogrešna, uspeo sam da izvedem šta sam hteo već u trećoj ekspoziciji, a to je dobar uspeh.

Nadam se da se Ivan i autori fotografija neće naljutiti što sam neovlašćeno preneo deo sadržaja iz knjige. Ako je za utehu, Ivan već zna da ja ovo ne činim iz komercijalnih pobuda i da ja nikad ne bih preprodavao tuđe delo. A kad sam već u radnji, da pomenem: još nije kasno da skoknete na Sajam knjiga i kupite knjigu po groteskno sniženoj ceni od 1.000 dinara (kada budete videli opremu knjige, biće vam jasno da je to veoma niska cena). Ako sam dobro upamtio, štand “Danasa” se nalazi u prolazu ispred hale 3.

Let it roll!

1 komentar na temu “Jedna na dan (208): 25. oktobar 2012.”

  1. Dragane, ovo izgleda izvrsno! Odlično barataš i slikama i rečima. Jako mi je drago što smo se upoznali. Keep on rolling, man!

Komentari su onemogućeni.