Mreškanje

Znaš ono kad baciš kamenčić u mirnu vodu, pa se pojave kružni talasići? Znaš, naravno. E sad, jesi li video kako izgledaju ti talasići kad baciš dva-tri kamenčića? To mreškanje postaje vrlo složeno, a očigledno se sastoji iz prostih elemenata.

E vidiš, ta slika jako dobro ilustruje grupu Grateful Dead. Psihodelični kantri? Pošećereni acid rock? Simfoidna pop muzika? Može, sve može! Dokazano empirijski! I da ne veruješ, Grateful Dead čak ima pesmu koja se zove “Ripple“, a ona je izvesno jedan od najpoznatijih komada u spektakularnom i prilično velikom opusu grupe.

Šta god vi pomislili, nije Jerry Garcia razlog što sam se setio ove pesme. Formalni razlog je taj što je danas 65. rođendan drugog gitariste benda: Bob Weir je onaj ko je pravilno odlučio da Grateful Dead treba da živi i dalje, nakon što je Jerry otišao Bogu na istinu leta 1995.

Zbunologija oko grupe Grateful Dead je brižljivo negovana decenijama, čemu su najpre doprineli ludaci okupljeni pod imenom Deadheads. To su fanatici koji su pratili grupu širom Amerike, brižljivo beležili dešavanja na sceni statistkama koje liče na one u košarkaškim utakmicama. No, ideologija koju su dotični sagradili, a koja se graniči sa idolatrijom, toliko je složena da detalje zbilja nije lako pohvatati (pokušao sam, verujte). Da li im to vutra pomaže da ostanu odvaljeni celog života, pojma nemam. Tek, na kraju sam odustao kad sam shvatio da ni terminologiju ne mogu da im raščivijam.

Boktemazo, pa čak i ime te grupe može da se prevede na nekoliko načina; moj omiljeni prevod je onaj koji pripada žargonu zapadne obale šezdesetih, koji je verovatno i tačan, gde grateful znači profesionalni (ne tražite u rečnicima, nećete naći). Profesionalni mrtvak ili, hajde da se setimo i jednog retkog značenja imenice dead, profesionalno izvedena tišina, kako god želite, namreškaće vam crte na čelu budete li razmišljali o tome dok slušate ovaj blesavi pesmičuljak.

Gnjuranje u opus grupe Grateful Dead može da se pretvori u nezaboravno iskustvo. I to bez pomoći hemije; verujte mi na reč. San Francisco, pa to ti je.