Avion od papira

Danas slušamo prekrasnu Alison Krauss, jednu od tri kraljice američke muzike, jednu od onih koje su bile jake, hrabre i vešte da pomere granicu crossover žanra koji danas nazivamo mutnim imenom americana i da nas usput podsete odakle je ta muzika došla.

Alison je ovde u pratnji svog standardnog benda Union Station; reč je o naslovnoj numeri sa zasad poslednjeg albuma Paper Airplane (2011).

Sjajan spot!

Nego, u slučaju da ne slušate ovakvu muziku, ali vam je ime ipak poznato, podsetiću vas. Alison Krauss je upravo ona cura koja je napravila fantastični i mnogo nagrađivani album Raising Sand (2007) u društvu Roberta Planta, a u produkciji čike koji zna sve, a zove se T-Bone Burnett.

(Ovaj potonji je toliko značajan da ga je čak i Goran Bregović imitirao više nego jednom u poslednjih petnaestak godina.)

A ko su dve druge kraljice savremenog kantrija? Ako ne znate ili baš sad ne možete da se setite druga dva imena, daću vam ključnu pomoć: baš ih je T-Bone Burnett sastavio u jednoj a cappella izvedbi u jednom filmu koji se zoveeeeeee…

Pomogao sam vam dovoljno. Winking smile Ako ne vredi, budite strpljivi: podsetiću vas na njih pre kraja nedelje.

Komentari su onemogućeni.