Jedna na dan (303): 27. januar 2013.

Kafkina kuća iz Zlate uličke…

I dok sam sređivao svoj radni sto, zapade mi jedan kadar za oko. “Opet će me kuditi”, pomislio sam. A onda sam uzdahnuo duboko i latio se fotoaparata.

(pogledaj veću fotografiju)

Ova minijatura je model kuće u čuvenoj Zlatnoj ulici (Zlatá ulička), u zaleđu kraljevog zamka na Hradčanima u Pragu. To je, ako se ne varam, jedini suvenir koji sam doneo iz Praga u leto 1990, nekoliko meseci pre kraja Čehoslovačke. A baš taj model sam kupio zato što je u Zlatnoj ulici 22 nekoliko meseci živeo Franc Kafka, jedan od meni najdražih pisaca.

Palo mi na pamet da pokušam da stopim dve površine u pozadini, a da zadržim minimalistički motiv. I uspeo sam u tome, mada moram da priznam da nisam verovao da će mi poći od ruke. Magični trik da kompenzujem zamalo nedovoljno veliki otvor blende f/5,6 je u tome što sam maksimalno zumirao scenu, a udaljenost od objektiva do tačke fokusa je bila otprilike upola manja od udaljenosti od tačke fokusa do krajnje tačke u pozadini. Sve se može kad se hoće. Winking smile Šalu na stranu, to je proporcija koja vrlo olakšava zamućivanje pozadine ukoliko je to cilj, a uslovi fotografisanja nisu idealni.

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Istina, morao sam malo da retuširam neke sitnice, ali niti je bilo strašno niti sam utrošio mnogo vremena. A kao beleška, došlo je doba da počnem da forsiram manuelni režim pri fotografisanju.

Ali prvo napolje. I to što pre.

Komentari su onemogućeni.