Broj jedan

Ali ne taj na kojeg ste pomislili.

Danas slušamo ekstravagancu Roda Argenta. Na akustičnoj gitari svira – pogodite ko.

Album Moving Home (1978) je remek-delo AOR muzike, nastao kao anahronizam već tih godina; setite se koje forme su bile dominantne na tržištu u to vreme. Album je snimljen i objavljen kao prvi solo rad Roda Argenta, majstora klavijatura koji je ostavio važnog traga u avangardnoj i progresivnoj muzici Ostrva šezdesetih i sedamdesetih (najpre u grupi The Zombies, a potom u grupi Argent). Važan je zato što u sebi krije mnoge male, ali važne majstorije koje bi mogle da pomognu u razumevanju toga šta se zaista dešavalo tih godina. Nekim od tih detalja ćemo se baviti i na ovom mestu.

Danas: Number 1 – numera koja u sebi krije jedan fantastičan duel sintisajzera i akustične gitare. A gitaru svira vunderkind progresivne scene sedamdesetih, jedan od najviše talentovanih Iraca koji su došli u London: glavom i bradom, Gary Moore.

Da, znam da većina danas gleda na pokojnog Garyja Moorea kao na blues gitaristu. No, većina ne zna da je to čak četvrti muzički fah kojim se on bavio. Baveći se nekim prilično ozbiljnim formama u grupi Colosseum II i oko nje, Gary Moore je bio jedan od omiljenih session muzičara progresivnog Londona sedamdesetih.

Komentari su onemogućeni.