Na visokim potpeticama

A sad poslastica, ovog puta iz muzičke niše koju najviše volim: progresivni rock Ostrva s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih. A u toj zoni se znalo ko su pravi, veliki majstori. Berba 1971. beše zanimljiva u istoriji tog žanra. A jedan od naslova koji su obeležili tu godinu bio je i Low Spark of High Heeled Boys grupe Traffic. Ako niste slušali taj album, baš šteta, ali nikad nije kasno da ispravite taj propust. Hajde da čujemo živu izvedbu naslovne numere iz 1972. godine; ako se ne varam, ovo je jedini sačuvani video-zapis iz te faze rada grupe i to ga čini posebno vrednim.

Nego, da li ste primetili nešto?

Tako je: nema gitare. Može dobra prangija da se odsvira i bez gitare, koliko god se to činilo čudno. Priznajte da ne nedostaje! Bio je to mali eksperiment Stevea Winwooda: a kad on pravi eksperimente, najbolje je da drugi ćute i slušaju šta on radi, jer uvek mogu nešto da nauče. Da je gitara bila potrebna, bila bi odsvirana: u mnogobrojnim rokadama na sceni i u studiju, grupa Traffic je imala i opciju u kojoj Winwood svira gitaru, Jim Gordon klavir, Jim Capaldi bubnjeve. Najzad, prva postava benda je imala opakog gitaristu: bio je to Dave Mason, koji je otišao iz benda nedugo nakon što je Winwood otišao da napravi Blind Faith (posle se vratio, a tek onda je nastao najbolji materijal grupe).

Muzička zaostavština koju je Steve Winwood posejao predstavlja jedan od najveličanstvenijih opusa u rock’n’rollu; rad u grupi Traffic je samo jedan deo te priče. Daću vam sam ojedan podatak, a vi tražite dalje: najpre zamislite muzičku scenu Ostrva 1966. godine. A onda zamislite kako izgleda kad golobradi deran napiše pesmu koja postane druga na top-listi uoči Božića. Pesma je “Gimme Some Lovin’“, grupa je Spencer Davis Group, zvuk “krmače” je ušao u anale, a Steve Winwood je sa nepunih osamnaest dostigao slavu i poštovanje koji do dana današnjeg nisu ničim poljuljani – štaviše, mnogo puta su potvrđeni.

Vratiću se grupi Traffic, možda neće proći mnogo: moramo se pozabaviti još jednim albumom koji spada u obaveznu literaturu.