Povorka ritmova

Kere laju, a…

Na šta prvo pomislite kada čujete "Karavan"? Javite nam.Malo je onih koji ne bi prepoznali džez standard Karavan, proslavljen stotinama izvođenja Djuka Elingtona (Edward Kennedy “Duke” Ellington) i njegovog orkestra. I nakon Elingtonove ere i uvele popularnosti big bendova Karavan je nastavio da se kreće prilagođavajući se različitim terenima, zaustavljajući se u plodnim ili manje plodnim oazama… Važno je da se i dalje kreće, u sinkopiranom ritmu skrećući i vraćajući se svojoj ruti. Da bismo saznali kuda je sve Karavan prolazio i naslutili kuda bi mogao da stigne, moramo prvo da upoznamo karavan-bašu, vođu puta. Ne, to nije Djuk Elington.

Karavan je komponovao portorikanski trombonista Huan Tizol (Juan Tizol; prema novim transkripcionim pravilima koja se odnose na hispanistiku Z ostaje Z, iako ćemo još neko vreme prezime ovog tromboniste izgovarati kao Tisol), daleke 1936. godine, a u Djukovom orkestru bio je važan šraf od 1929. do 1944. godine. Možda niste znali da ova čuvena numera ima i tekst koji je napisao Irving Mils (Irving Mills), nezavisni izdavač i prijatelj mnogih džez muzičara.

Priči nikad kraja, ali ‘ajde da se okrenemo muzici. Čućemo nekoliko različitih izvođenja, a ako se zainteresujete pronaći ćete još mnoga druga. Ipak, pozivam vas da verujete mom izboru Smile. Na čelu ove povorke je prva verzija koju su 1936. godine snimili Barni Bigard (Barney Bigard) i njegovi Jazzopaters. Krećemo!

Da čujemo i samog kompozitora, sa Djukom i orkestrom.

Bila bi prava šteta propustiti ovakvu majstoriju; Les Pol (Les Paul), lično.

Ovde obratite pažnju na upotrebu muzičkih citata. Vrhunski Smile! Mišel Petrućijani!

Evo i nešto novijeg pristupa temi; sjajna Patriša Barber i drugari!

Mogao bih ja ovako još duuuuugo… Al’ evo još jednog. I možda još ponekog. Sad slušajte pažljivo, svira vam Džejms Karter (James Carter); klik na link, ostalo će vam se samo kas’ti (hvala Kristina).

A kako da ne pomenem Oskara Pitersona, gde bi mi duša?

Ves Montgomeri! Opa!

Teško da bi ovo moglo da se preskoči, Art Blejki!

Dobro, dobro, evo završavam verzijom začinjenom bluzom i rokom, Kazumi Vatanabe i Čar.

1 komentar na temu “Povorka ritmova”

Komentari su onemogućeni.