Vikend bioskop: Čaplin

U utorak,  16. aprila ćemo proslaviti 124 godine od rođenja Čarlsa Čaplina.

Nemam neki visoko mišljenje o Robertu Downeyu Junioru možda zbog izbora filmova u kojima glumi. No, ovde je majsorski odradio ono što se od njega tražilo. I ne samo on.

Originalni naziv: Chaplin
Godina izdanja: 1992.
Reditelj: Richard Attenborough
Glavne uloge: Robert Downey Jr., Moira Kelly, Anthony Hopkins, Dan Aykroyd, James Woods i drugi
Trajanje: 143 minuta

Kad je “pala poslednja klapa” bilo je materijala za 4 sata filma, pa je trebalo izbacivati “višak”. Teško da ćemo ikad saznati kakav je film trebalo da bude u toj originalnoj dužini, tek ovaj objavljeni je više nego dobar da predstavi skoro 80 godina života genijalnog kreatora, perfekcioniste u svim elementima kreiranja svojih filmova: scenario, režija, gluma, muzika,…

Film je potpuno biografski, te ne objašnjava metode rada na filmovima. Čarli je izbegavao da priča o tome, smatrajući da bi demistifikacijom procesa nestala kompletna magija. Takođe, sama ideja da Amerikanci prave film o engleskom glumcu “nagnula” je film ka dramatizaciji većoj nego što i jeste Čarslova biografija. Pošto je film rađen po Čarlijevoj knjizi “Moja autobiografija”, osmišljen je kao niz povezanih priča koje “penzionisani” Čarli priča izvršnom uredniku, budućem izdavaču.

No, to bi bile i jedine (moje) primedbe(?) na ovaj film. U svemu ostalom ostaje preporuka da ga odgledate.