Jedna na dan (3-96): 4. oktobar 2013.

Izašao sam iz kuće samo na pet minuta, ali svetlo je bilo oštre zlatne boje i ja sam poneo fotoaparat sa sobom. Dadoh sebi u zadatak da uhvatim to nebo, tako pregorelo kakvo je bilo i u mojim očima, a slutio sam i kako ću obraditi fotku ako li samo uspem da dosegnem dobar kadar. Nisam se sam setio, nego mi je ova scena došla kako sam nailazio na nju: jako svetlo, tri tornja, okvir od krošnji drveća i prilika da izvučem dubinu scene kako dolikuje.

Samo dva trostruka okidanja su bila dovoljna da znam da imam ono čemu sam se nadao.

Jedna na dan (3-96), 4. oktobar 2013: Vazduh boje zlata

(pogledaj veću fotografiju)

Imam tu nekakve silne filtere po Lightroomu, no umem i sam da proizvedem većinu efekata koje zamislim unapred. No, stvar koju nisam mogao da zamislim unapred, a koja je legla ovoj slici k’o budali šamar: naišao je policijski Punto i ušao mi u kadar. I to je bilo to: bez mnogo razmišljanja šljas-šljas-šljas, hvala, doviđenja.

A to da će izrez biti kvadratni, fotografija je sama tražila. Smile with tongue out A zamisao je vredela: tokom obrade, to ponekad izgleda kao da ti fotka sama kaže “sad je dosta, to je to”. I doista, ponekad sam sebe iznenadim kako od prve ideje do konačnog rezultata skoro sve ide baš onako kako sam zamislio. Ne, to ne znači da sam postao majstor I don't know smile nego da su mi potrebna nova i jača iskušenja. Vreme je za pojačano kretanje ulicom. Uslovi su savršeni za to.

No, sutra na koncert…

3 komentara na temu “Jedna na dan (3-96): 4. oktobar 2013.”

  1. Ha, policijski Punto. Baš tu, u smeru iza auta im je leglo, na početku crvene zone. Pićence i kafica sa bivšim i budućim štićenicima i viđenijim osobama u Sudu. Hm!?
    Kablovi (veze) na sve strane.

    Vazduh boje Au, mirisa Cd i H2O zasićena Cl jedinjenjima. Suprotno “Здраво, како сте”, a iza vrhovi dve crkve i sakriven vrh opštine. Hmm!?

    Hoću reći, između redova se da još mnogo šta iskonstruisati sa ove slike.

    1. E, da, dobro zapažanje. No, sve te sporedne konotacije su samo nadgradnja. Osnovna ideja za fotku je objašnjena: samo lov na boju vazduha. A pored pomenutih, ima tu još skrivenih detalja. Bilbord: nova lakrdija ministarstva zdravlja “zdravo, kako ste”, gde će da sondiraju zdravlje nacije tako što će da idu po kućama (!!!) umesto da motivišu ljude da sami dođu na sistematski pregled. Pa onda perspektiva dva obeležja za parking u crvenoj zoni. I najzad, Njegovo Veličanstvo Kružni Tok, o kome je govoreno ponešto u hronikama Kikinde. Meni je omiljen onaj vic koji sam čuo na dan otvaranja: “kružni tok je napravljen da bi se Mokrinčani odmah vratili”…

      1. JA znam šta je sliker hteo da kaže:
        oštro kereće oko je primetilo zabranjeno komešanje ispred značajnog fortifikasijskog objekta od javnog značaja (pogotovo za mokrinčovane) i palicom suzbilo obmanu javnosti tako što su ti pomerili kamenčić i izvadili film iz aparata za slikanje, a ventile iz bicikla si iščupao sam. Kao i svaki vešt fotkaš, uspeo si da spasiš zadnji snimak i overiš ga na netu, čime si ušao u anale slikarske besmrtnosti. Priča, koji plasiraš, oko zdravlja je degutantna, jer smo svi zdravi bili i veseli. Dakle, priznaj nam sve mada mi sve već znamo…

Komentari su onemogućeni.