Versaj (čas istorije)

Tamo gde je trebalo da se dese, revolucije su se odigrale odavno. I danas, bili mi toga svesni ili ne, trpimo njihove posledice. Srbi, po svom starom, dobrom običaju, kasne i sve im je neko drugi kriv, ne shvatajući da (h)istorija neće da čeka da se smislimo i da će je pobednici nanovo napisati, hteli mi to ili ne.

A dok se smislimo, prođe voz! Eye rolling smile

Vala, dokle ćemo tako? Kao da smo večiti ponavljači, koji nikada ništa ne nauče iz svojih iskustava.

Istorijske teme kod muzičara su česte, a jedan muzički ogranak ih veoma rado koristi. Naročito ako su pomešane sa mitovima i fantazijama, pa to može da se spakuje u termin konceptualnog albuma. Ishod je poprilično neizvestan, teško je zamišljene slike pretočiti u smislene reči i muziku koje uspešno funkcionišu međusobno pa se, obično, dobiju papazjanije koje se, kao celina, teško vare.

Al Stewart je muzičar koji je na svojim albumima često tražio inspiraciju u istorijskim temama. Na vešt način je uspevao da nam približi ljude i događaje iz nekih drugih vremena, kao i u današnjoj pesmi. “The Palace of Versailles“, zabeležena na fenomenalnom albumu Time Passages (1978), pesma je o Francuskoj revoluciji, ispričana na veoma rafiniran način i spakovana u prefinjeno muzičko ruho. Versaj, tradicionalna rezidencija francuskih kraljeva, samo je kontekst u koji se, na veoma lucidan način, smeštaju događaji koji su je obeležili, kao i protagonisti. Pratite tekst koji Al Stewart peva i sve će vam biti jasno: tu su Pariz, Bastilja, Robespjer, Marija Antoaneta, Napoleon… i još koješta.

Čas je završen. Nerd smile

Još samo da se Srbi opamete! Smile with tongue out

Komentari su onemogućeni.