Prašnjavi gradovi

Water was running; children were running
You were running out of time

Bre, kako smo do sada preskakali najuticajniji post-punk bend svih vremena?

Dok sam se mučio sricajući prva slova, mlada Susan Janet Ballion obijala je londonske klubove u potrazi za dobrim zvukom. Tako je na jednom koncertu Roxy Music upoznala Stevena Severina koji joj je, uz još par prijatelja, postao stalni pratilac po lokalnoj muzičkoj sceni. Krajem ’76. godine, saznavši da je jedan od bendova koji je trebalo da nastupi na festivalu 100 Punk Club odustao, bukvalno je uletela na scenu sa Stevenom i još par muzičara koje su pokupili na licu mesta (među njima i Sid Vicious) i pošto nisu imali ni ime benda, ni koncept, ni spremne pesme, odradili su 20-minutnu improvizaciju. Iako nisu nameravali da nastave da se bave time, počeli su pozivi za nastupe, i tako su nastali Siouxsie and the Banshees.

Rezultat je 11 studijskih albuma, i mnoštvo sjajnih pesama koje nisu nikada bile na vrhovima top lista – najbolja pozicija je treće mesto na listi UK singlova iz septembra ’83. sa “Dear Prudence“, obradom pesme Bitlsa (na ovom izvođenju u “Top of the Pops” primetićete Roberta Smitha iz The Cure za gitarom, koji je bio prijatelj benda pa je čak imao i projekat The Glove sa Severinom). No, trag koji su ostavili na muzičkoj sceni i uticaj na ostale izvođače bio je nemerljiv: primera radi, oni su jedna od retkih stvari oko kojih su se Marr i Morrissey slagali (ovaj potonji je čak snimio i pesmicu “Interlude” sa Siouxie, polovinom devedesetih).

Došle su devedesete i članovi benda su polako počeli da odlaze, svako na svoju stranu. Jedan od poslednjih značajnih zajedničkih projekata bila je saradnja s Tim Burtonom za soundtrack njegovog “Batman Returns“, sjajna stvar “Face to Face“. Neki su otišli u solo vode, neki se utopili u druge bendove, dok su Siouxie i njen friški muž, Budgie (bubnjar benda) intenzivirali The Creatures, zajednički projekat koji su započeli još početkom osamdesetih . Na žalost, on je trajao još samo desetak godina, koliko i njihov brak.

I dan danas, dvadesetak godina posle raspada grupe, neki više ili manje poznati bend uzme i obradi neku od njihovih pesama…